11 april 2023

Verleng aanvraagtermijn Noodfonds Energie

ANBO vindt dat het Noodfonds Energie de aanvraagtermijn voor een tegemoetkoming in de energiekosten moet verlengen. Nog lang niet iedereen heeft een aanvraag kunnen doen, onder meer vanwege de complexiteit van de procedure. Helaas laat het Noodfonds weten dat verlenging vooralsnog niet mogelijk is.

ANBO krijgt nog dagelijks tientallen vragen van leden om te helpen bij de aanvraag. De procedure is ingewikkeld en kan alleen digitaal worden gedaan. Daarom helpen vrijwilligers van ANBO leden thuis met het doen van de aanvraag. “Want lang niet alle ouderen lukt het om zelfstandig de aanvraag te doen”, zegt directeur Anneke Sipkens. “Terwijl het hier gaat om een groep die de financiële hulp hard nodig heeft.”

Lastig proces

Direct na de openstelling van het fonds, begin februari, heeft ANBO aan de bel getrokken over de complexiteit van de procedure. Zo was er in de eerste periode een speciale app nodig. Sindsdien is er geregeld overleg tussen ANBO en het Noodfonds en zijn inmiddels enkele vereenvoudigingen doorgevoerd. Ook de aanvraagtermijn werd met een maand verlengd tot eind april. Toch blijft het een lastig proces. Dat kan mensen die niet of beperkt digitaal vaardig zijn ervan weerhouden om de aanvraag te doen.

In het Noodfonds Energie zit 49 miljoen euro. Het is bedoeld voor huishoudens met een inkomen tot 200% van het minimuminkomen, die in de periode oktober 2022 tot april 2023 een hoge energierekening hadden. Volgens het Noodfonds zijn tot nu toe bijna 80.000 aanvragen ingediend.

Simpele oplossing

“Het Noodfonds doet echt zijn best en probeert zo veel mogelijk mensen te bereiken. Maar we zien dat dat tot nu toe nog niet is gelukt. Dan moet je daar als Noodfonds conclusies aan verbinden en met een oplossing komen”, stelt Sipkens. “En die oplossing is simpel: verleng de aanvraagtermijn.”

Wilt u graag hulp?

Als het u zelfstandig niet lukt om de aanvraag in te dienen, kunt u contact opnemen met ANBO Advies. Wij zullen u vragen naar uw bruto inkomen en het bedrag dat u maandelijks aan uw energieleverancier betaalt. U kunt - tot uiterlijk 19 april - op de volgende manieren contact met ons opnemen:

  • Stuur een mail naar adviesteam@anbo.nl
  • Bel met nummer 0348 – 46 66 88 en geef door dat u graag hulp wilt bij de aanvraag voor het Noodfonds (bereikbaar tussen 10:00 en 15:00 uur).
  • Vul het formulier in via onderstaande knop.

HULP BIJ AANVRAAG

Via ANBO Advies krijgt u de naam en het telefoonnummer van een ANBO Consulent bij u in de buurt. U kunt zelf contact met de Consulent opnemen om een afspraak te maken. Hij of zij zal tijdens dat gesprek al met u doornemen wat u nodig heeft voor het doen van de aanvraag. Let op: uw aanvraag moet uiterlijk 30 april 2023 bij het Noodfonds zijn ingediend.

Wilt u ook hulp maar bent u nog geen lid? 

ANBO Advies is gratis en exclusief voor ANBO leden. Bent u nog geen lid en wilt u wel graag hulp met de aanvraag bij het Noodfonds Energie? Word dan nu lid van ANBO. U betaalt voor het eerste jaar een introductietarief van slechts € 29,95 (in plaats van € 48,-). Daarna is het ANBO jaarlidmaatschap €4,- per maand. Klik hier om lid te worden van ANBO

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Verleng aanvraagtermijn Noodfonds Energie