16 april 2014

Verhogen buffer pensioenfondsen ramp koopkracht

Met de voorgestelde verhoging van de buffers worden de pensioenen steeds verder uitgehold. ANBO vreest een verlies van koopkracht tot 25 procent voor gepensioneerden. “Wij vinden dat pensioenfondsen redelijke buffers moeten aanhouden”, zegt ANBO-directeur Liane den Haan. “We vinden het onverantwoord om juist in deze tijden de buffers verplicht verder te verhogen. Voor mensen met een klein pensioen ligt armoede echt op de loer.” ANBO is niet de enige organisatie die deze kritiek uit op de voorstellen van staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ook pensioenfondsen zoals Zorg en Welzijn en ABP (vanochtend in De Telegraaf) hebben zich kritisch uitgelaten over effect op van de pensioenwijzigingen op de koopkracht van ouderen.

Koopkracht mag niet verder dalen

De meeste pensioenfondsen hebben sinds het uitbreken van de crisis de pensioenen niet meer aangepast voor inflatie. Daardoor is de koopkracht de afgelopen zes jaar met zo’n veertien procent gedaald. Daarnaast moesten tal van pensioenfondsen de pensioenen korten, waarbij de twee grote metaalfondsen zelfs zeven procent afstempelden. De meeste grote fondsen zitten maar net boven de minimale dekking van 105 procent. Rond de 115 procent gaan zij gedeeltelijk indexeren. Het zou normaal nog drie jaar kunnen duren voordat zij de pensioenrechten deels aanpassen aan de inflatie. Bij een verwachte inflatie van twee procent, zou de koopkracht nog eens met zes procent dalen. Een meevaller lijkt hooguit dat de inflatie momenteel wat lager uitvalt dan verwacht. De tegenvallers gelden zowel voor de werkenden als voor de gepensioneerden. De eerste groep bouwt minder pensioen op, terwijl gepensioneerden het meteen in de portemonnee voelen.

Totale koopkrachtdaling ligt tussen de 20 en 25 procent

Met de voorstellen van staatssecretaris Klijnsma worden de pensioenen nog verder uitgehold. Als pensioenfondsen hogere buffers moeten opbouwen, komt het moment van indexering drie jaar verder in de tijd te liggen, waarmee de koopkracht opnieuw met zes procent daalt. Totaal komt de schade in de periode 2008-2020 tussen de 20 en 25 procent te liggen. En dat is nog exclusief de korting die werknemers en gepensioneerden voor de kiezen hebben gekregen.

Buffers worden nu verkeerd gebruikt

“Natuurlijk heb je buffers nodig”, zegt Liane den Haan. “Die zijn nodig voor slechte tijden. Maar het zíjn nu slechte tijden. Verander daarom nu niets aan de buffereisen en zorg dat je in goede tijden weer echt vlees op de botten krijgt. Het pensioenstelsel is niet bedoeld om zoveel mogelijk geld op te potten, maar om mensen op een verantwoorde manier een fatsoenlijk pensioen uit te keren. Een flink deel van de gepensioneerden leven dankzij hun pensioen net boven de armoedegrens. Als dat pensioen steeds verder wordt uitgehold, dreigen hele groepen onder die armoedegrens te zakken. En dat is met meer dan 1000 miljard in de pensioenkas niet nodig.”