27 februari 2023

Verdwijnen bushaltes is zorgelijke ontwikkeling

Het verdwijnen van honderden bushaltes de afgelopen jaren is een slechte ontwikkeling. De overheid verwacht van ouderen dat ze zo lang mogelijk zelfstandig blijven. Maar dat kan alleen als de randvoorwaarden op orde zijn, zoals openbaar vervoer.

De afgelopen vijf jaar zijn meer dan 500 bushaltes verdwenen. Dat blijkt uit cijfers die het journalistieke platform Pointer heeft opgevraagd. Met name in Drenthe en Groningen was de afname sterk, met respectievelijk 11 en bijna 7%.

Belangrijke voorzieningen als winkels en medische zorg moeten met het openbaar vervoer goed bereikbaar zijn. Vooral nu de overheid verwacht dat senioren steeds langer zelfstandig en zelfredzaam blijven. Niet iedereen heeft iemand in de omgeving die wel even mee kan om boodschappen te doen of naar een afspraak in het ziekenhuis. Daarom is goed openbaar vervoer in woonplaats én regio van groot belang.

Verkiezingen

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart roept ANBO alle partijen in de provincies op om goed openbaar vervoer te waarborgen. Met de toenemende vergrijzing en langere zelfstandigheid van ouderen moet dit voor elke partij een belangrijk thema zijn.

ANBO vindt dat een gemeente of provincie moet zorgen voor een alternatief als er toch voor wordt gekozen ergens een bushalte te schrappen. Dat kan bijvoorbeeld door een kleiner busje in te zetten op het traject waar geen stads- of regiobus meer rijdt.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Verdwijnen bushaltes is zorgelijke ontwikkeling