06 augustus 2020

Verbaasd over gebrek aan aandacht verpleeghuizen bij nieuwe maatregelen

Het kabinet heeft vanavond nieuwe maatregelen aangekondigd om het snel toenemend aantal coronabesmettingen in te dammen. De snelle stijging is zeer verontrustend. Niet in het minst voor de kwetsbaren mensen, zoals de bewoners in de verpleeghuizen.

ANBO vindt de aangekondigde maatregelen terecht. Maar is tegelijkertijd verbaasd dat er geen aandacht is voor de situatie in de verpleeghuizen.

“Het lijkt alsof de verpleeghuizen elke keer het sluitstuk zijn van maatregelen”, zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. “Het toenemend aantal besmettingen zal ook daar oplopen, want het aantal bezoeken neemt toe. Helaas zien we tijdens deze bezoeken dat mensen ook losser worden in hun gedrag.”

Mondkapje

Het is natuurlijk heel fijn dat er weer overal bezoek mogelijk is. Maar des te belangrijker dat dit ook zo kan blijven. Dat lukt alleen als mensen zich goed aan de afspraken houden. ANBO signaleert dat er onvoldoende rekening gehouden wordt met de 1,5 meter afstand. Ook zien we dat er geen gebruik gemaakt wordt van beschermende middelen zoals het dragen van een mondkapje. Dit zou zowel voor het personeel als voor bezoekers verplicht moeten zijn als de 1,5 meter niet gewaarborgd kan worden. Met kwetsbare mensen moet je geen risico willen lopen.

Beschermen

Den Haan: “Je moet er toch niet aan denken dat de bezoeken weer teruggedraaid worden. We waren net zo blij dat er weer ruimte kwam. Mondkapjes zijn niet leuk, maar als dit de manier is om kwetsbare mensen te beschermen, dan zouden we dit er toch voor over moeten hebben?”

Brief ANBO aan Tweede Kamer

ANBO stuurde een brief naar de Tweede Kamer met input voor het plenaire debat op 12 augustus over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. 
Klik hier voor de brief van ANBO 

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Naar overzicht
Mevrouw met mondkanpje
Gezondheid