23 april 2021

Veelgestelde vragen over AstraZeneca beantwoord

ANBO is blij dat het ministerie van Volksgezondheid antwoord heeft gegeven op veel vragen die leven onder 60-plussers over het AstraZeneca-vaccin. ANBO heeft herhaaldelijk gevraagd om deze informatie, omdat veel ouderen twijfelen of ze dit vaccin wel willen.

Op de website van de Rijksoverheid waren al veel antwoorden te vinden op vragen over het vaccin, dat sinds begin deze maand niet meer wordt ingezet voor mensen jonger dan 60 vanwege de kans op zeldzame bijwerkingen. Toch kwamen er bij ANBO nog veel andere vragen binnen, waarop het antwoord moeilijk te vinden was.

Voorraden opmaken

Het gaat bijvoorbeeld over de vraag of de 60-plussers alleen maar AstraZeneca krijgen om de voorraden op te maken. Volgens het ministerie is dat niet het geval. De kans op de zeldzame bijwerkingen lijkt minder groot dan bij 60-minners, terwijl de kans op ernstig ziek worden door corona veel groter is. Het ministerie streeft ernaar 60-plussers zo snel mogelijk te vaccineren en daarbij wordt ook AstraZeneca ingezet.

Ook vragen ouderen zich af of ze meer risico lopen op de zeldzame bijwerkingen als ze eerder trombose of een embolie hebben gehad. Dat is volgens het ministerie van Volksgezondheid niet het geval.

De antwoorden op alle vragen vindt u hier

Naar overzicht
anbo-gezondheid-vaccineren-48.jpg
Gezondheid