9 februari 2023

Veel vragen over Noodfonds Energie

ANBO krijgt veel vragen over het Noodfonds Energie, dat is bedoeld voor mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening. Het blijkt voor velen onmogelijk om de aanvraag zelfstandig te doen. ANBO kan daarbij helpen.

Sinds afgelopen dinsdag kunnen huishoudens een aanvraag doen - uitsluitend digitaal. Er kan steun worden aangevraagd voor de periode tussen oktober 2022 en maart 2023. Hieronder leest u aan welke voorwaarden u moet voldoen om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming uit het fonds.

Voorwaarden

  • U heeft een inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dit betekent dat het bruto inkomen per maand lager is dan € 2980 voor alleenstaanden of € 3794 voor samenwonenden.
  • U heeft zelf een contract voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier.
  • Uw energierekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 10 tot 13% van het gezamenlijk bruto-inkomen.

De aanvraag moet uiterlijk 31 maart 2023 zijn ingediend.

E-mailadres verplicht

ANBO heeft direct aan de bel getrokken over het feit dat er alleen digitaal een aanvraag kan worden ingediend. Zonder e-mailadres is het al onmogelijk het fonds om ondersteuning te vragen.

In de praktijk blijkt dat er nog veel meer hobbels moeten worden genomen. De aanvrager moet bijvoorbeeld een smartphone hebben met een modern besturingssysteem. Er moet een app op de telefoon worden geïnstalleerd om de aanvraag te kunnen doen.

Geen app meer nodig

Het Noodfonds Energie heeft ANBO laten weten dat er wordt gewerkt aan het verbeteren van de procedure, waardoor er straks geen app op de telefoon meer nodig is. De aanvraag kan dan via een computer worden gedaan.

Als die mogelijkheid er is, kunnen leden de hulp inroepen van ANBO. Wij houden u op de hoogte wanneer het zover is.

Onze medewerkers van ANBO Advies kunnen dan telefonisch informatie geven over de procedure en uw algemene vragen beantwoorden. Als u hulp wilt bij het indienen van de aanvraag, dan kan er een ANBO-consulent bij u thuis komen om samen met u de procedure te doorlopen.

Zelf proberen

Wilt u eerst zelf proberen de aanvraag te doen? Doe dan eerst de Noodfonds-check. U kunt vervolgens verder met de aanvraag. Op deze site vindt u ook de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Mocht u zelf geen smartphone hebben, dan is er misschien iemand in uw omgeving die kan helpen, zoals een (klein-)kind of buurvrouw. Het hoeft dus niet uw eigen telefoon te zijn. Om de app te kunnen gebruiken is op een Android-telefoon minstens Android 10 nodig, op een iPhone minstens iOS 12.4.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Veel vragen over Noodfonds Energie