23 mei 2024

Veel signalen over nieuwe werkwijzen van oplichters

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ziet een toename in het aantal signalen en consumentenvragen over oplichting en fraude. De toezichthouder start daarom met de online publiekscampagne checkjeaanbieder.nl om mensen meer bewust te maken over hoe oplichters te werk gaan.

In het eerste kwartaal van 2024 ging ruim twintig procent van de meldingen en vragen die bij de AFM binnenkwamen over fraude en oplichting. Er bestaan veel vormen van oplichting waarmee consumenten geld kwijtraken. Zo is er vaak sprake van beleggingsfraude waarbij mensen met (telefonische) aanbiedingen worden verleid om geld te investeren. Er zijn nepadvertenties met BN’ers die zogenaamd beleggingsadvies geven waarmee je snel rijk kunt worden. De laatste tijd krijgt AFM ook veel signalen over nieuwe werkwijzen van oplichters. Zoals oplichting via datingapps, maar ook fraudeurs die zich zelfs voordoen als helpende AFM’ers en slachtoffers nog een keer oplichten.

Checkjeaanbieder.nl

Op checkjeaanbieder.nl kan iedereen controleren wat er bij de AFM bekend is over de onderneming waarmee iemand zakendoet of wil gaan doen. Er is snel te zien of een onderneming wel of niet over een AFM-vergunning beschikt. Ook worden eventuele waarschuwingen getoond van de AFM en die van buitenlandse toezichthouders.

Bewuster maken

“Wij zijn voortdurend bezig om frauduleuze praktijken te bestrijden”, vertelt Jan Boerboom, afdelingshoofd Marktintegriteit en Handhaving. “Dit zijn lastige trajecten, ook omdat veel oplichters vanuit het buitenland actief zijn. Naast het aanpakken van deze partijen waarschuwen wij ook consumenten. Door de toename van het aantal signalen lanceert de AFM de campagne checkjeaanbieder.nl. Hiermee willen wij consumenten bewuster maken van de geraffineerde werkwijze van dit soort partijen, zodat zij weten hoe ze zichzelf hiertegen kunnen beschermen en schade kunnen voorkomen.”

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief. 

AANMELDEN

AFM start checkjeaanbieder.nl op fraude en oplichting tegen te gaan