29 oktober 2018

VCP, CNV en FNV willen betere rekenregels pensioen

De VCP, waar ANBO bij aangesloten is, heeft vandaag samen met FNV en CNV opnieuw bepleit dat de rekenregels voor pensioenen verbeterd moeten worden. Dit nadat minister Koolmees van Sociale Zaken de Tweee Kamer, de Pensioenfederatie en het Financieel Dagblad heeft laten weten dat de rekenrente met het nieuwe pensioencontract - het gewenste nieuwe pensioenakkoord, waarover wordt onderhandeld in de SER - niet zal wijzigen. Wat de drie vakcentrales betreft kan het nieuwe pensioencontract onmogelijk goed functioneren zonder betere rekenregels. 

Opinie: Het beste pensioenstelsel verdient meer vertrouwen van minister

Nederland heeft het beste pensioenstelsel ter wereld. Toch kan het nog beter. Vooral het vertrouwen in het stelsel in Nederland zelf is bedroevend laag. Dat heeft een flinke knauw gekregen door discussie over pensioenpotten die leeg zouden raken, over kortingen die dreigen en door tien jaar niet indexeren. En komt allemaal, zo schreven de directeuren van onze vijf grootste pensioenfondsen een maand geleden in NRC, doordat de fondsen voorzichtigheid op voorzichtigheid moeten stapelen. Het pensioen is door de crisis en de strenge regels die daarna zijn ingevoerd niet zozeer minder zeker, maar vooral zeker minder geworden. Het is de hoogste tijd om dat vertrouwen te herstellen. En daarvoor is nodig dat de prima rendementen van onze pensioenfondsen weer bij de deelnemers terecht kunnen komen. Dat kan, maar dan moet de minister wel willen meewerken.

Goed pensioen voor iedereen

De FNV, CNV en VCP knokken voor een goed pensioen voor iedereen. Van het kabinet eisen we onder andere dat mensen in goede gezondheid hun pensioen kunnen halen. Dat betekent dat echt iets moet gebeuren aan de te snelle stijging van de AOW-leeftijd. En dat de boetes op eerder stoppen van tafel gaan, zodat we in bedrijven en sectoren weer afspraken kunnen maken over eerlijk stoppen met werken.

Collectief en solidair

In de SER onderhandelen we – al een tijdje – over een nieuw pensioencontract dat het beste pensioenstelsel verder versterkt. Dat moet een solidair en collectief contract worden. Waarin de rendementen die pensioenfondsen namens de deelnemers realiseren, ook bij de deelnemers terecht komen. En waarbij in voor- en tegenspoed de risico's nog steeds door alle deelnemers samen worden opgevangen. Dat nieuwe contract vereist andere rekenregels en een aangepast toetsingskader. Anders werkt het niet. En daar liggen De Nederlandse Bank en de minister nog dwars.

Lees het hele artikel

Naar overzicht
Rekenmachine met munt- en papiergeld
Inkomen