10 april 2019

Vast abonnementstarief eigen bijdrage Wmo

Gisteren heeft de Tweede Kamer unaniem ingestemd met de invoering van een vast abonnementstarief voor de eigen bijdrage voor de Wmo. Dit bedrag is vastgesteld op €19 per maand ongeacht inkomen, vermogen of gebruik. Vorig jaar had de ministerraad hier al mee ingestemd.

ANBO vindt dit goed nieuws voor de mensen met een midden inkomen die te maken hebben met hoge zorgkosten en net buiten allerlei regelingen vallen. Zij gaan er op vooruit.

Maar we zijn ook voorzichtig. Er wordt geschat dat gemeenten veel minder inkomsten hebben en ook nog eens met hogere uitgaven geconfronteerd worden. Door het abonnementstarief komt er minder geld binnen, en bovendien zou het kunnen zijn dat méér mensen gebruik gaan maken van de Wmo. 

ANBO drong er vorig jaar al bij de Tweede Kamer op aan om de minister te vragen niet alleen de toename van de kwantitatieve instroom in de Wmo te onderzoeken, maar ook te kijken naar de kwaliteit van de geboden voorzieningen. Tijdens het debat bleek dat veel Tweede Kamerleden deze vrees delen. Minister De Jonge (Volksgezondheid) heeft toegezegd dat hij de instroom van gebruikers in Wmo voorzieningen na invoering van het abonnementstarief zal onderzoeken. Ook zal hij de Tweede Kamer nader informeren over een zogeheten kwalitatieve monitor bij de behandeling van de wetgeving.

Lees de uitleg op ANBO Raad & Daad


Komt u er niet uit? Bel de deskundige adviseurs via de Raad & Daad Advieslijn op 0348 46 66 88 (op werkdagen tussen 10:00 en 15:00). 

Schoonmaken met vaatdoek
Gezondheid