31 januari 2019

#VanHuisNaarThuis laat het eerlijke beeld van ouderenzorg zien

Hoe maak je van een huis een thuis? Die vraag stond het afgelopen jaar al centraal in het project Van Huis Naar Thuis. Eerder in dit project kregen zorgbestuurders, verzorgenden en verpleegkundigen een kijkje in elkaars keuken. Op die manier konden collega's ideeën opdoen, geïnspireerd raken en met een andere blik kijken naar gemaakte keuzes en onderliggende dilemma’s op het gebied van ouderenzorg en de laatste levensfase. Nu gaat Van Huis Naar Thuis verder. Door een blog- en vlog-estafette - een vlogstafette - wil ANBO inspirerende, dagelijkse voorbeelden laten zien van leven, werken en zorgen in een verpleeghuis. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid trapte vandaag de vlogstafette af. Met estafettestokjes in de vorm van huisjes geven medewerkers de vloguitdaging aan elkaar door.

De eerste vlogs zijn inmiddels online op de speciale Facebook-pagina

Kick-off door minister Hugo de Jonge

ANBO wil dat er een realistisch beeld ontstaat van ouderenzorg, zonder onterecht negatief imago. “Natuurlijk is het werken in de zorg soms zwaar of verdrietig. Maar het is ook heel betekenisvol om mensen bij te staan op een moment dat het echt nodig is. Laten we het eerlijke verhaal over de zorg vertellen: het is een prachtig vak! En dat doe je door mensen over je schouder te laten meekijken in je dagelijkse praktijk. Dat is eerlijker dan wat dan ook, en daardoor ook heel wervend en enthousiasmerend!”, zo zegt minister Hugo de Jonge bij de aftrap.

Laten zien hoe de ouderenzorg écht is

Verpleegkundige en zorgvlogger Tommie Niessen: “Er zit een laagje stof op de ouderenzorg, en dat moet eraf. Door het delen van beelden kunnen we laten zien hoe de ouderenzorg écht is en daardoor misschien ook nieuwe mensen aan de zorg binden.” “Delen inspireert elkaar”, zegt Zorgspectrum-bestuurder Vivian Broekx. “En wanneer medewerkers zichtbaar zijn inspireren ze niet alleen de binnenste schil, maar laten ze ook hun werk, hun trots zien aan een bredere buitenwereld”, zo vult Viattence-bestuurder Laurent de Vries aan.

Laat zien wat je doet

“Met een grote glimlach zit ik vlogs te kijken. Ze zijn mooi, grappig, zelfs ontroerend. Geweldig om te zien hoe medewerkers en bewoners elkaar vinden en daarmee een uniek inkijkje kunnen geven in hun woonomgeving”, zo zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan. “We werken in een publieke sector met publiek geld, dus je moet laten zien wat je doet.”, zo zegt Humanitas-bestuurder Gijsbert van Herk.

Bekijk de films!

In de eerste fase van Van Huis Naar Thuis ging ANBO al met 10 bestuurders en 10 verpleegkundigen of verzorgenden op pad om bij elkaar een kijkje in de keuken te geven. De films van die bezoeken zijn te vinden op:

 ANBO.nl/vanhuisnaarthuis

Naar overzicht
VanHuisNaarThuis project
Gezondheid