15 februari 2022

Valentijnsactie seniorenorganisaties: Rutte zet AOW’er in de kou

De gure, harde wind weerhield Trix van der Biezen en Malva Rijna er niet van om samen met de ouderenorganisaties in Den Haag actie te voeren voor het behoud van de koppeling tussen de AOW en het minimumloon. “Het is belangrijk om te laten zien in welke situatie we zitten als ouderen met alleen AOW”, zegt Van der Biezen. “Sinds ik twaalf jaar geleden voor het eerst AOW kreeg, ben ik er alleen maar op achteruitgegaan.”

ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden en NOOM stonden op Valentijnsdag bij de Hofvijver in Den Haag, met een grote Valentijnskaart en een reuzen-liefdesslot dat zij aan een hek hebben vastgeklonken. De boodschap aan het kabinet-Rutte IV: haal het koppel AOW-minimumloon na ruim 40 jaar niet zomaar bruut uit elkaar!

Bittere noodzaak

Malva Rijna (72) uit Rotterdam snapt niet dat Rutte de AOW niet wil laten meestijgen met het minimumloon. “Na het betalen van mijn vaste lasten en de boodschappen blijft er helemaal niks over. Sparen kan ik niet.” Een verhoging van de AOW is volgens haar bittere noodzaak.

Het kabinet wil het minimumloon met 7,5% verhogen. Alle gekoppelde uitkeringen stijgen mee, maar de AOW dit keer niet. De ouderenorganisaties vinden dat onbegrijpelijk, omdat deze groep de afgelopen jaren al veel aan koopkracht heeft ingeleverd. De halfjaarlijkse verhoging van de AOW dekt bij lange na niet de prijsstijgingen. Zo leveren 65-plussers elke keer een beetje in.

Dagje uit

Rijna merkt dat goed. “Vroeger kon ik nog wel eens een dagje uit met mijn kinderen en kleinkinderen. Dat kan nu echt niet meer. De AOW is te laag om nog wat opzij te zetten, alles gaat op.” Een verhoging met 7,5% zou de achterstand die gepensioneerden hebben opgelopen, enigszins goedmaken.

Vandaag debatteert de Eerste Kamer over de regeringsverklaring, waarin ook de ontkoppeling van de AOW staat. In een brief (link) hebben de gezamenlijke ouderenorganisaties de leden van de senaat gevraagd om invoering van dit plan tegen te houden.

De twee vrouwen zien de toekomst somber in. “Ik kan gewoon niet nog meer besparen”, zegt Van der Biezen (77). “Alle abonnementen zijn al de deur uit. Ik betaal mijn vaste lasten en van het geld dat overblijft, moet ik mijn boodschappen betalen.” De voorgenomen ontkoppeling is volgens haar een ‘grote dreiging’ voor alle ouderen.

Opzeggen

Rijna vreest dat ze haar lidmaatschap van drie clubs moet gaan opzeggen en daardoor nog vaker alleen thuis zal komen te zitten. “Dat zijn clubs waar ik andere ouderen ontmoet. Dat kan ik niet meer doen als mijn inkomen niet omhoog gaat.”

Veel ouderen met een smalle beurs praten liever niet over hun problemen. “Ze schamen zich, vinden dat ze niet de vuile was buiten moeten hangen”, vertelt Van der Biezen. Maar het gevolg is dat een hele grote groep niet wordt gehoord. Van der Biezen treedt daarom wel naar buiten. “Er moet bekendheid aan worden gegeven. De ouderenorganisaties doen hun best voor ons en als ik daar een steentje aan kan bijdragen doe ik dat graag.”

Valentijnsactie seniorenorganisaties: Rutte zet AOW’er in de kou

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Steun onze strijd rondom het loskoppelen van de AOW. Samen staan we sterker!

Word nu voordelig lid en betaal het eerste jaar slechts €29,95. Daarna betaalt u €4,- per maand. Word lid of lees meer over het lidmaatschap

WORD NU VOORDELIG LID

Valentijnsactie seniorenorganisaties: Rutte zet AOW’er in de kou