22 januari 2021

Vaccineer 90-plussers ook bij winkelcentra

Mensen van negentig jaar en ouder worden vanaf komende week gevaccineerd tegen het coronavirus. Zij moeten naar een van de 25 centrale locaties van de GGD’s komen. ANBO pleit ervoor dat de overheid mobiele units gaat inzetten, zoals dat gebeurt met bussen bij borstkankeronderzoek.

Het gaat om 90.000 mensen waarvan naar verwachting de helft door de GGD’s gevaccineerd wordt. Als zij mobiel genoeg zijn om een centrale locatie van de GGD te bezoeken, ontvangen zij een uitnodiging van de eigen huisarts. De mensen die niet voldoende mobiel zijn worden later door de huisartsen ingeënt.

Wij schatten in dat slechts een (beperkt) deel van de 90-plussers in staat is om - met een begeleider - naar een centrale locatie te komen. Daarom vragen we ons af waarom er geen mobiele units worden ingezet, zoals in het buitenland gebeurt. En in Nederland rijden er bij borstkankeronderzoek bussen naar locaties als winkelcentra; voor velen een stuk dichterbij (en soms zelfs op loopafstand). Zeker met het huidige vaccin vast lastiger, maar het is nu cruciaal dat zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen worden ingeënt.

Na de 90-plussers zijn vervolgens de circa 220.000 mensen in de leeftijd tussen 85 en 90 jaar aan de beurt. Zij krijgen eind komende week een uitnodiging.

Naar overzicht
ANBO | Vaccineer 90-plussers ook bij winkelcentra
Gezondheid