18 december 2015

Update: Succes: Brief fiscus blijft soms mogelijk

Het Meldpunt 'dag blauwe envelop' van ANBO en de collega-ouderenorganisaties kunnen een succes op hun conto schrijven. Want wie geen internet heeft, digibeet is en geen bekenden heeft om te helpen, kan toch de blauwe envelop van de Belastingdienst blijven ontvangen. Tenminste, staatsecretaris Wiebes van Financiën gaat na Kamervragen van CDA en ChristenUnie bekijken of hij kan voldoen aan de wens van de ouderenorganisaties om niet alle communicatie van de fiscus te digitaliseren.

Meldpunt Blauwe Envelop

“Op dit moment zijn er bij ons meldpunt zo’n 1.000 senioren bekend die moeite hebben met de digitalisering. Ook de Nationale Ombudsman overweegt onderzoek naar aanleiding van zo’n driehonderd klachten. Het Meldpunt 'dag blauwe envelop' van de ouderenorganisaties blijft nog open en in januari zullen we de resultaten aanbieden aan en bespreken met de Belastingdienst”, licht directeur-bestuurder Liane den Haan toe. “Wij vinden dat er altijd een vangnet moet blijven voor senioren die niet online zijn. Onze Belastingservice en belastinginvullers die thuis helpen met de aangiftes, is daar een voorbeeld van.”

Berichtenbox

Wiebes wil binnen zeven jaar stoppen met de blauwe envelop van de Belastingdienst en de papieren brieven. Dat moet geleidelijk gaan via een berichtenbox op mijnoverheid.nl. Op dit moment gaan er jaarlijks zo’n 150 miljoen blauwe brieven het land in. Zo’n 2,1 miljoen mensen hadden onlangs hun account in de berichtenbox van de overheid geactiveerd. Zeven miljoen Nederlanders hebben recht op een toeslag en twaalf miljoen mensen moeten belasting betalen over hun inkomen.

Meldpunt 'dag blauwe envelop'

Update 18-12-2015:

Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft gisteren op verzoek van de Tweede Kamer toegezegd dat de papieren brief van de Belastingdienst met de definitieve beschikking over toeslagen voorlopig niet afgeschaft wordt, omdat mensen op tijd moeten kunnen reageren als zij bezwaar willen maken. 


De blauwe envelop voor die toeslagen blijft daarom in de eerste helft van 2016 gewoon in papieren versie bestaan. De Belastingdienst wil de komende vijf tot zeven jaar alle correspondentie digitaliseren. Mensen krijgen dan via e-mail melding dat de Belastingdienst hen een bericht heeft gestuurd. Met een persoonlijke Digi-D code loggen mensen dan in op www.mijnoverheid.nl om hun post te lezen. 

Inkomen