28 juni 2018

Tweede Kamer en minister willen verder met Van Huis Naar Thuis

Het beeldmateriaal van Van Huis Naar Thuis moet breder zichtbaar worden, en ingezet worden om een realistisch en positiever beeld van verpleeghuiszorg te geven. PvdA-Kamerlid John Kerstens diende daarover een verzoek in aan het kabinet, tijdens het Tweede Kamer-debat over verpleeghuizen. Kerstens verzoekt minister De Jonge van Volksgezondheid om het ANBO-project Van Huis Naar Thuis uit te breiden 'en er zorg voor te dragen dat de resultaten daarvan niet alleen de huidige werkenden in de verpleeghuissector bereiken, maar (in het kader van het interesseren van mensen om te gaan werken in de sector) ook studenten en andere mogelijke toekomstige medewerkers'. ANBO is heel blij met deze steun. 

'We gaan u nog verrassen'

Minister de Jonge van Volksgezondheid garandeerde Kerstens dat hij precies deed wat hem in dit verzoek gevraagd is. Bovendien worden de films vertoond tijdens het congres Thuis in het verpleeghuis, waar bijna 2200 zorgprofessionals bij elkaar komen. De Jonge vult aan: "We hebben nog andere spannende plannen met die films, maar die hou ik nog eventjes voor me, zodat ik u straks ook weer kan verrassen."

ANBO-bestuurder Liane den Haan: "Het imago van verpleeghuiszorg heeft de laatste jaren onterecht onder druk gestaan, omdat er oppositie is gevoerd tegen de hervormingsplannen door incidenten op te blazen. Hierdoor is het beeld ontstaan dat het niet goed gaat in verpleeghuizen, en dat heeft er vervolgens mede toe geleid dat zorgprofessionals niet staan te springen om in verpleegzorg aan de slag te gaan. Zonde, onnodig en slecht voor de kwaliteit van zorg. Wij zijn heel trots op Van Huis Naar Thuis en we zijn blij dat er in de Tweede Kamer - onder andere door PvdA en CDA - benadrukt is dat het beeldmateriaal ingezet moet worden om zorgprofessionals, leerlingen, instromers en andere enthousiaster te maken over het verpleeghuis."

Bekijk alle films van Van Huis Naar Thuis

'Hoe maken we van een huis een thuis?'

In Van Huis Naar Thuis krijgen uitgesproken bestuurders, verzorgenden en verpleegkundigen een kijkje in elkaars keuken. Dit project is een reis waarin collega's ideeën opdoen, geïnspireerd raken en met een andere blik kijken naar gemaakte keuzes en onderliggende dilemma’s op het gebied van ouderenzorg en de laatste levensfase. Centraal staat de vraag: hoe maken we van een huis een thuis? Van deze bezoeken zijn films gemaakt, waar vervolgens een compilatie van gemaakt is. Wat de bestuurders in Van Huis Naar Thuis bindt is dat ze de kwaliteit van zorg te allen tijde bovenaan zetten en bereid zijn om de regels daaromheen te buigen. Van Huis Naar Thuis is gemaakt om te laten zien hoe de verpleeghuiszorg werkt, zodat er een realistisch beeld ontstaat van de complexe werkelijkheid.

 

Gezondheid