26 januari 2021

Trendwatcher Vincent Everts in ANBO Magazine: de pincode gaan we achter ons laten

“De pinpas heeft ons goed gediend, maar nu is het tijd om pincodes achter ons te laten.” Dat stelt trendwatcher Vincent Everts in het vandaag verschenen ANBO Magazine. De uitgave staat uitgebreid stil bij het dossier geldzaken, met een focus op betaalmiddelen.

Everts voorspelt een verdere dominantie van de smartphone en dat we gaan beta­len met biometrische gegevens. “Daarbij identificeer je je door bij­voorbeeld je gezicht te laten scannen. Betalen zal steeds meer naar de achtergrond gedreven worden en automatisch gaan. En over tien jaar zullen ook pasjes verdwenen zijn. De pincode heeft ons goed gediend, maar daar gaan we de komende tien jaar afscheid van nemen.”

Makkelijker, sneller, veiliger

In landen die op dit gebied vooruit lopen, bijvoorbeeld China en Singapore, gebruiken ze geen pasjes meer, maar kun je met je smartphone QR-codes scannen en op die manier betalen. In Chi­na beginnen ze met betalen door je gezicht te laten scannen via de camera van een kassa. “Ik denk dat het nog wel even duurt voordat dat hier geïntroduceerd wordt. En de vraag is of we dat willen. Het maakt het wel makkelijker, sneller en veiliger. Helemaal met het oog op de 600.000 Nederlanders die straks last hebben van dementie. Voor hen moet betalen heel makkelijk worden. Sowieso moet betalen natuurlijk voor de hele samenleving makkelijk zijn.”

Het hele interview met Vincent Everts is te lezen in het nieuwe ANBO Magazine. Het interview dat we met hem hadden is ook terug te zien:

Naar overzicht
Trendwatcher Vincent Everts