24 september 2015

Toekomst van ANBO is ‘in de buurt’

De afgelopen dagen zijn lokale afdelingspenningmeesters opgeroepen om ANBO-ledengeld over te maken naar niet-ANBO-rekeningen buiten de vereniging. Al eerder zijn er signalen ontvangen dat ledengelden verdwijnen naar separate of privérekeningen. Bij het in kaart brengen van alle bankrekeningen is gebleken dat er diverse rekeningen bestaan op naam van ANBO, die bij de vereniging niet bekend zijn. Dat geldt ook voor ongeverifieerde stichtingen op naam van ANBO, die bij de Kamer van Koophandel zijn ingeschreven. Al deze omstandigheden hebben ertoe geleid de rekeningen, de ledenbestanden en de websites per direct onder de verantwoordelijkheid van het verenigingsbureau te brengen. Dat betekent dat afdelingsvrijwilligers geen toegang meer hebben tot de afdelingsrekening, het ledenportaal en de website.

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “De meeste van onze vrijwilligers zijn te goeder trouw. We kunnen ons echter geen onzorgvuldigheid met ledengeld veroorloven. Activiteiten gaan gewoon door, verplichtingen worden nagekomen en we gaan met elkaar in gesprek over de organisatievorm die het beste past bij onze ambities, maar rekeningen worden niet langer lokaal betaald.”

'Slapend geld werkend'

Deze beslissing staat niet op zichzelf. Al in 2012 is destijds door de Verenigingsraad besloten het ‘slapende geld’ – het spaargeld op lokale afdelingsrekeningen - werkend te maken. Ook is toen besloten om afdelingen verantwoordelijk te maken voor sociale activiteiten. Den Haan: “Nu gaat de hervorming van de vereniging de laatste fase in: vanaf 1 juli 2016 kunnen álle leden activiteiten organiseren voor ANBO. Met waar nodig ondersteuning, opleiding via de ANBO Academie en budget. Ledengeld moet directer werken voor leden. Er verandert niets aan het budget voor lokale activiteiten, de verdeling vindt echter plaats via ANBO Betaalpassen.”

Mooier jasje

ANBO trekt een ander organisatiejasje aan: moderner en beter passend. Mensen zoeken elkaar steeds vaker op in de buurt. Voor contact, sociale, culturele en leerzame activiteiten, maar ook voor goede informatie over de Wmo en keukentafelgesprekken, inkomen, pensioen en belastingvragen. Dat is wat mensen nodig hebben om de juiste keuzes te maken over inkomen, gezondheid en wonen. En dat is wat leden bij ANBO vanaf 1 juli 2016 zélf kunnen organiseren, met financiële steun, expertise en opleiding. Leuk en nodig, in deze veranderende wereld. Want naast de dienstverlening die ANBO landelijk aanbiedt, helpen we onze leden zich lokaal te organiseren en invloed uit te oefenen.

Samen maken we ANBO beter

Er wordt veel onderzoek gedaan naar wat leden willen. Ook zijn focusgroepen en discussies gestart met leden én niet-leden. In de eerste week van november organiseert ANBO vijf regiobijeenkomsten en worden leden opgeroepen online mee te praten. Vanaf 1 juli moet de nieuwe structuur staan, tot die tijd bestaat ook de afdelingsstructuur nog. Den Haan: “Ik ben buitengewoon trots op het lokale netwerk dat we nu al hebben, en we gaan dat met elkaar vergroten en verbeteren. Lokaal kunnen leden nog meer op ons rekenen.”

ANBO Anders

Zes jaar geleden startte ANBO met een verandertraject om ook in de toekomst meerwaarde te kunnen blijven bieden aan leden. Er kwam een nieuw bestuursmodel en de getrapte verenigingsdemocratie is vervangen door een directe. Leden hebben direct invloed op beleid en kunnen zelf hun Ledenraad kiezen. Lees meer over ANBO Anders

Niet betalen voor bestuurslagen

De afgelopen maanden is er veel negatieve publiciteit geweest, omdat sommige (ex-)vrijwilligers het niet eens zijn met de afspraken die met elkaar zijn gemaakt. ANBO is er voor en door leden. Leden willen geïnformeerd worden over de individuele gevolgen van wetgeving, ze willen hulp als ze er niet uit komen met problemen rond inkomen, pensioen, zorg, gezondheid en hun woonomgeving. Ze willen ledenvoordeel en zo het leven leuker en makkelijker maken. En ze willen hun collectieve belangen behartigd zien. Daarnaast willen leden sociale, culturele en educatieve activiteiten. In de buurt en op maat. Leden betalen niet voor het in stand houden van bestuurslagen.

Meer informatie

Wat willen leden wél? En hoe ziet ANBO de toekomst? Kijk op www.anbo.nl/indebuurt
Vrijwilligers vinden antwoorden op specifieke vragen op mijn.anbo.nl

ANBO is partner bij alle vragen op het gebied van inkomen, gezondheid en wonen. Met individueel advies en hulp op maat en een goed pakket aan ledenvoordeel. Zo helpen we u heel direct. Geen luxe nu de overheid zich verder terugtrekt. ANBO is samen voor elkaar.