23 juni 2019

Tips: Wat kunt u doen als het zo warm is?

Komende week zullen de temperaturen flink stijgen. Het KNMI verwacht dat het dinsdag 33 graden wordt. Voor ouderen en mensen met een chronische aandoening kan deze hitte een bedreiging zijn voor de gezondheid. Wat zijn de klachten en wat kunt u doen om u voor te bereiden op deze hoge temperaturen? ANBO geeft tips!

Tips: wat kunt u doen bij hitte?

U kunt het ongemak van hitte beperken door aandacht te schenken aan de volgende punten: 

 • Drink voldoende: 
  Zorg ervoor dat u voldoende drinkt, ook als u geen dorst heeft. U drinkt te weinig als u minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Bedenk dat u ook ongemerkt veel vocht verliest door transpiratie. Matig het gebruik van alcohol.
  Tip: Zorg dat u altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.
 • Houd uzelf koel: 
  Draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12 en 16 uur).
  Tip: Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of wandeling. Neem een (voeten)bad.
  of douche. Zoek verkoeling onder een boom of bij water en slaap niet onder een te warme deken.
 • Houd uw woning koel: 
  Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning. Zorg voor continue ventilatie door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten.
  Tip: Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends.
 • Zorg voor elkaar: 
  Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken. Dat geldt des te meer tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgenden weg kunnen zijn.
  Tip: Let extra op elkaar bij warm weer en steek een helpende hand toe.

Wat zijn klachten bij hitte?

Ouderen vormen de grootste risicogroep bij hitte omdat hun temperatuurregulatie vaak slechter is en ze minder dorst hebben, waardoor de kans bestaat dat ze te weinig vocht binnen krijgen. Dat kan leiden tot klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Daarnaast kunnen door de hitte ook huidproblemen optreden, zoals jeuk en uitslag met blaasjes. In ernstige situaties kan door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid optreden.

Heeft u vragen?

Overleg met uw huisarts of apotheek als u vragen heeft over uw gezondheid of het gebruik van uw medicijnen tijdens hitte. Voor overige vragen kunt u contact opnemen met de GGD. Op de website van het RIVM zijn meer tips te vinden.

Naar overzicht
Gezondheid