22 maart 2018

Tips voor online veilingen

Via online veilingsites kunt u van alles op de kop tikken, van een dagje dierentuin tot zeldzaam Chinees porselein. Bieden via internet is spannend en leuk. En het levert vaak een goede deal op. Onderstaande tips van ANBO en Startpagina helpen teleurstellingen voorkomen. Bekijk ook het overzicht met betrouwbare veilingssites op Startpagina.nl/ANBO.

Hap niet te snel toe

De meeste veilingsites bieden een scala aan mogelijkheden. Bekijk de aanbiedingen rustig. Hap niet te snel toe. De meeste komen vaker voorbij. Probeer in te schatten wat een reƫle prijs is. Controleer of de aanbieding ergens anders scherper is.

Zet kleine stapjes

Als u snel begint met bieden, drijft u de prijs op. Wacht met uw bod tot de laatste tien minuten van een veiling. Begin voorzichtig met de helft van het bedrag dat u maximaal wilt bieden. Bied nooit meer dan tien procent boven het bod van uw concurrent. Verhoog uw bod in kleine stapjes.

Gemak dient de mens

Veilingwebsites maken u het bieden zo makkelijk mogelijk. Eenmaal ingelogd, kunt u onbeperkt meebieden. Een bedrag invullen en op de enter-toets drukken voldoet. Geen uren vergelijken of reviews opzoeken. Gemakkelijk en daarom verleidelijk.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

De meeste aanbiedingen komen meerdere malen per dag of per week terug. Als u de prijs te hoog vindt worden of u uw vooraf vastgestelde limiet heeft bereikt, stop dan gewoon en kijk later nog eens. Bij voorkeur op een moment waarop er weinig mensen meedoen en er dus niet vaak een nieuw bod wordt uitgebracht.

Bekijk de voorwaarden

Lees voordat u gaat bieden altijd de voorwaarden. Want wie biedt op een veiling gaat meestal automatisch akkoord met de voorwaarden die bij het aanbod horen. Vervelend als u er na aankoop pas achter komt dat uw entreekaarten voor een uitje niet in het weekend geldig zijn of dat u bij dat chique restaurant alleen een vooraf vastgesteld menu kunt eten. Check dus goed de voorwaarden, zo komt u nooit voor verrassingen te staan. Meer informatie, onder andere over veilingsites, vindt u op www.startpagina.nl/anbo.

Naar overzicht
Inkomen