29 juli 2019

Tips om oplichting via WhatsApp te voorkomen

Uit cijfers van de Fraudehelpdesk blijkt dat alleen dit jaar al meer dan 370 mensen zijn opgelicht via WhatsApp. Criminelen proberen steeds vaker online slachtoffers te maken van hun praktijken. Onder meer via WhatsApp. Hieronder vindt u tips hoe u dit kunt herkennen en voorkomen!

Hoe gaat het in z’n werk?

Bij oplichting via WhatsApp vraagt een kwaadwillende bij het eerste contact om verder te communiceren met de mobiele telefoon op WhatsApp. Om het vertrouwen te winnen, stuurt hij of zij vrijwillig een fotootje van zijn bankpas en ID-bewijs, maar die blijken gestolen. Hij verzoekt de koper of verkoper datzelfde te doen. En dan gaat het mis. Want met de ‘buitgemaakte’ gegevens, die iemand dus in feite vrijwillig heeft afgestaan, kan de kwaadwillende online spullen kopen op rekening van het slachtoffer, terwijl die dat niet weet. Voordat je ontdekt dat er geld van je rekening is afgeschreven, is blokkeren te laat.

Wat kunt u doen?

Belangrijkste tips om oplichting via WhatsApp te voorkomen, zijn:

  • Communiceer niet met onbekenden via WhatsApp en geef geen printjes van bankpassen af. Zelfs al weet iemand de pincode niet; in combinatie met ID-gegevens kan iemand toch misbruik maken van je rekening.
  • Betaal niet via een app als iemand bij je aan de deur komt en iets wil verkopen.
  • Laat ook nooit een telefoonnummer achter op online marktplaatsen, maar gebruik een mailadres, bij voorkeur de mail van de online marktplaats zelf (die is vaak beveiligd).

ANBO in actie tegen criminaliteit

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Ouderen worden regelmatig slachtoffer van oplichting. En omdat de impact op slachtoffers heel groot is, komt ANBO - met steun van het ministerie van Justitie en Veiligheid - dit najaar in actie. Samen met vrijwilligers gaan we de weerbaarheid van ouderen verbeteren. Want met een goede voorbereiding, meer bewustzijn en het liefst ook wat meer assertiviteit is de kans kleiner dat iemand slachtoffer wordt."

Klik hier voor meer veiligheidstips en om meer te weten over wat ANBO doet tegen criminaliteit

Naar overzicht
Inkomen