13 mei 2014

Timmermans: NL profiteert van EU

"Als je ontevreden bent over wat er in de gemeente gebeurt, dan zeg je toch ook niet 'we heffen de stad op'? Dan kies je een ander bestuur. Dat geldt ook zo voor de Europese Unie." Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans laat aan duidelijkheid niets te wensen over in het nieuwe ANBO Magazine, dat vandaag op de mat valt. Hij erkent dat er terechte onvrede is over het functioneren van de Europese Unie, maar stelt tegelijkertijd dat Nederland de veiligheid, stabiliteit en economische groei niet zónder Europese samenwerking bereikt had kunnen worden. "Wat mij betreft gaan we zo snel mogelijk aan de slag om Europa tegelijkertijd bescheidener en effectiever te maken. Niet voor niets heeft het kabinet als motto: Europees wat moet, nationaal wat kan."

Verkiezingen om bij te sturen

Inperking van macht is prima, maar Timmermans is streng over politieke partijen die pleiten voor het uit de EU stappen. Een onderzoeksrapport van de PVV waaruit zou blijken dat Nederland er economisch bij gebaat is om uit de EU te stappen noemt hij 'gebaseerd op drijfzand'. "Het bureau heeft zeer selectief informatie gebruikt. Eén voorbeeld: Nederland is na de VS de grootste exporteur van landbouwproducten. Onze belangrijkste afzetmarkt is de EU. Als we uit de EU stappen zouden we invoerrechten moeten betalen, waardoor onze producten veel duurder en minder aantrekkelijk worden. Moet u zich voorstellen wat dat voor gevolgen zou hebben voor onze economische sector." Timmermans ziet veel meer in een beperking van Europese bemoeienis. Hij noemt 'grensoverschrijdende belangen' als de crisis, werkloosheid, energie, klimaat of integratie als belangrijke thema's voor Europese samenwerking. Discussies over de navulbare kannetjes olijfolie in restaurants is volgens hem een terecht voorbeeld van doorgeslagen bemoeienis. 

Zorgen over EU-inbreng in pensioen 'onterecht' 

Zorgen over de invloed van Europa op onze pensioenen noemt hij niet terecht, in tegenstelling tot wat CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vandaag stelt. "Het Nederlandse pensioenstelsel is het beste van de wereld. Europese regels brengen dat op geen enkele manier in gevaar; het is eerder zo dat andere landen de kunst van ons afkijken."

Naar overzicht
Inkomen