14 april 2020

Tijdelijk mogelijk om testament op afstand te maken

Wilt u een testament maken of een bestaand testament aanpassen? Dan moest u daar tot-nu-toe persoonlijk voor naar de notaris. Maar vanwege het coronavirus is het op dit moment ook mogelijk om via een videoverbinding met een notaris een testament op te stellen.

Als u een testament wilt maken of uw huidige testament wil aanpassen, dan gaat u naar een notaris. De notaris checkt - voordat u tekent - of aan een aantal zaken is voldaan. Ook gaat de notaris na of u het testament begrijpt en uit vrije wil tekent.

Niet persoonlijk naar notaris

Door de overheidsmaatregelen rondom het corona virus kan lang niet iedereen persoonlijk naar een notaris toe. “Mensen die corona hebben, in een verzorgingshuis wonen of in het ziekenhuis liggen, hebben niet de mogelijkheid om naar de notaris te gaan,” zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. “Als je dan je testament wilt aanpassen, lukt dat niet.”

Wet tijdelijk aangepast

Op verzoek van EPN, de specialistenvereniging van erfrechtnotarissen, is het daarom tijdelijk mogelijk gemaakt om via een videoverbinding met de notaris een testament op te stellen of aan te passen. Liane den Haan: “Een uitstekend initiatief! Wij krijgen oudere mensen aan de telefoon die juist nu hun zaken goed willen regelen. Zeker als tot een risicogroep behoren.”

Het zal echter niet in alle gevallen mogelijk zijn om het testament via een videoverbinding te maken. De notaris moet bij ieder testament beoordelen of hij via de videoverbinding voldoende kan controleren of iemand de akte goed begrijpt en of iemand bijvoorbeeld niet in de war is of onder druk wordt gezet. De Tweede Kamer stemt waarschijnlijk deze week in met het wetsvoorstel. De wijziging gaat met terugwerkende kracht in op 16 maart 2020 en blijft tot en met augustus van dit jaar van toepassing. Daarna wordt de tijdelijke wet misschien nog voor een bepaalde periode verlengd.

Testament