10 augustus 2023

Tien procent van de huishoudens laat huurtoeslag liggen

Eén op de tien huishoudens heeft vorig jaar geen gebruikgemaakt van huurtoeslag. Gemiddeld betalen ontvangers van huurtoeslag €572 aan huur en ontvangen zij €217 huurtoeslag per maand. Dat blijkt uit onderzoek van het Nibud.

Wanneer heeft u recht op huurtoeslag?

Niet iedereen die een woning huurt, heeft recht op huurtoeslag. Huurders moeten achttien jaar of ouder zijn. Ook moet er een zelfstandige woonruimte gehuurd worden. Dit betekent dat u een eigen toegangsdeur moet hebben die van twee kanten op slot kan. En dat het een zelfstandige woonruimte is met een eigen keuken en wc. Andere voorwaarden voor het krijgen van huurtoeslag over 2022 zijn:

  1. De huur mag niet te hoog zijn
    Uw huur- en servicekosten mochten in 2022 niet hoger zijn dan €763,47 per maand. Behalve als u en uw huisgenoten jonger dan 23 jaar zijn. Want dan is het maximale bedrag €442,46 per maand.
  2. Uw inkomen mag niet te hoog zijn
    Hoe hoog uw inkomen in 2022 precies mocht zijn, hangt af van meerdere dingen. Bijvoorbeeld hoeveel huur u betaalde, hoe oud u en uw huisgenoten zijn en met wie u samenwoont.
  3. Het vermogen mag niet te hoog zijn
    U mag niet te veel vermogen hebben, zoals spaargeld. Wilt u nog huurtoeslag over 2022 aanvragen? Dan kan dit alleen als uw eigen vermogen op 1 januari 2022 niet meer dan €31.747 was. Had u een toeslagpartner? Dan geldt een gezamenlijk maximaal vermogen van €63.494. Als u medebewoners had, dan mochten zij per persoon ook niet meer dan €31.747 vermogen hebben.

Wilt u weten of u nog huurtoeslag van vorig jaar kan krijgen? Controleer het zelf op Toeslagen.nl. En check direct ook of u nog recht hebt op zorgtoeslag. Toeslagen over 2022 vraagt u aan via Mijn Toeslagen. U heeft nog tot en met 1 september om dat te doen. 

Geef veranderingen altijd door

Goed om te weten: als u huur- of zorgtoeslag over vorig jaar aanvraagt, krijgt u automatisch toeslag in 2023. Controleer daarom uw gegevens voor 2023. Is er dit jaar iets veranderd in uw persoonlijke situatie? Bijvoorbeeld omdat u nu meer verdient? Pas dit dan meteen.

Denkt u dat u alleen in 2022 recht had op huurtoeslag? Zet de toeslag dan stop vanaf 31 december 2022. Zo zorgt u ervoor dat u later geen toeslag hoeft terug te betalen.

Hulp nodig?

Komt u er niet uit? Of wilt u gewoon graag extra hulp? Neem dan contact op met ons via telefoonnummer 0348 46 66 66. Overigens vindt u op onze site ook meer informatie over zowel de huur- als de zorgtoeslag: www.anbo.nl/laat-geen-geld-liggen

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief. 

AANMELDEN

ANBO huurstijging zorgelijke ontwikkeling