02 maart 2018

Thuishuis: samen zelfstandig wonen

Het ‘studentenhuis voor ouderen’. Zo wordt het Thuishuis wel eens genoemd. Vijf tot zeven bewoners wonen zelfstandig, maar tóch een beetje samen. Het Thuishuis staat in de wijk waaruit de bewoners oorspronkelijk afkomstig zijn en het huis ligt op een centrale plek in deze woonkern en in de nabijheid van belangrijke voorzieningen. Door zelfstandig samen te wonen hopen de bewoners minder eenzaam te worden.

Piet, Harry en Toos

“Toen mijn vader nog leefde, zei hij: “Als ik later oud word, dan vraag ik Piet of hij bij mij komt wonen, want die kan goed schaken; Harry, want die kan lekker koken; en Toos, want die vindt de tuin doen leuk.” Mijn vader had een groot huis waarin ze allemaal een eigen kamer zouden krijgen, en dan konden ze hun eigen lekkere luie stoel in de huiskamer zetten … om op een gezellige manier samen oud te worden!” Oprichter Jan Ruyten van de Stichting Thuishuis heeft een duidelijke visie: gezelligheid en samenzijn is niet alleen prettiger, het voorkomt ook een deel van de zorgvraag.

Alleen is ook maar alleen

Oprichter Jan Ruyten geeft tips om zelf een Thuishuis op te zetten. Want veel mensen willen samen met vrienden ouder worden, maar de praktijk is weerbarstig. Met praktijkvoorbeelden voor vrijwilligers, medewerkers en bestuur schrijft Ruyten een Handleiding voor het opzetten van een Thuishuis. Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO is enthousiast over het Thuishuis. “Alleen is ook maar alleen. En heel veel mensen hebben toch een fantasie over hun oude dag: gezellig samen met gelijkgestemden. Het Thuishuis is een manier om dat mogelijk te maken.”

Jan Ruyten vertelde meer over het Thuishuis in ANBO Magazine 7 van 2017. 

Lees er meer over: op Thuishuis.org

Naar overzicht
Wonen