30 mei 2018

Telegraaf voorbarig over pensioenakkoord

De berichtgeving over een mogelijk pensioenakkoord is voorbarig. Er ligt geen akkoord tussen de vakcentrales en werkgevers. “Wij zijn nog steeds aan het onderhandelen. Wij zijn nog lang niet akkoord”, zegt voorzitter Nic van Holstein van de VCP. “Er worden vorderingen gemaakt, maar we zijn er niet.”

De VCP betreurt dat tussenstanden van de onderhandelingen nu op straat liggen. Hierdoor kunnen allerlei misverstanden ontstaan. Dat doet het vertrouwen geen goed. "Maar we laten ons niet afleiden, want wij willen voor de miljoenen werknemers en gepensioneerden een evenwichtig, vertrouwenwekkend en perspectiefvol akkoord. Daar werken wij met onze collega’s keihard aan.”

Dat de VCP en de andere centrales een geleidelijkere verhoging van de AOW willen, is al geruime tijd bekend. Verder willen de centrales dat er mogelijkheden komen om de oudere werknemers die in de knel komen worden ontzien. Ook zouden zoveel mogelijk zzp’ers pensioen dienen op te bouwen.

Lees de antwoorden op veelgestelde vragen

Terughoudend

Directeur-bestuurder Liane den Haan van ANBO wil zich terughoudend opstellen ten opzichte van de gesuggereerde inrichting van een nieuw pensioenstelsel. “Als ANBO praten we via de VCP mee over het stelsel. Veel hangt af van ogenschijnlijke details, die uiteindelijk belangrijk kunnen zijn. Dat zag je bij de eerdere voorstellen van de SER: op het oog mooi, maar bij doorrekening vielen ze toch tegen. Als wij naar een nieuw stelsel gaan, moet dat robuust zijn, met een duidelijke verbetering ten opzichte van het huidige stelsel. De belangen van werknemers en gepensioneerden zijn immers heel groot. Maar laten we hopen dat er snel duidelijkheid komt. De mensen snakken daar naar.”

Naar overzicht
Inkomen