2 juni 2020

Telefoonnummer voor afspraak coronatest

Vanaf 1 juni kunnen mensen met milde klachten die passen bij het coronavirus, een afspraak maken voor een coronatest. Het landelijke telefoonnummer om die afspraak te maken is 0800-1202. De test wordt vervolgens afgenomen bij één van de 80 GGD-teststraten in het land.

Het gratis telefoonnummer is zeven dagen per week bereikbaar van 08.00 uur tot 20.00 uur.

Alleen test bij klachten

Alleen mensen met milde klachten (verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en geur) kunnen getest worden op het coronavirus. Zij kunnen het telefoonnummer 0800 – 1202 bellen voor een afspraak.

Heeft u milde klachten en wilt u een afspraak maken? Houdt u dan BSN-nummer bij de hand, want daar wordt naar gevraagd. Ook krijgt u een paar vragen over de aard van uw klachten. Vervolgens krijgt u te horen waar en wanneer de test wordt afgenomen. Het streven is om dat zo snel mogelijk te doen, in principe de volgende dag.

Uitslag testen

Mensen die getest zijn, worden binnen 48 uur gebeld over de uitslag. Is de uitslag negatief dan heeft die persoon geen corona. Iemand die een positieve uitslag krijgt, is wél besmet met het coronavirus. Hij/zij wordt gebeld door de regionale GGD en dan start het bron- en contactonderzoek.

Personen bij wie besmetting wordt vastgesteld blijven vervolgens in isolatie en hun huisgenoten krijgen het dringende verzoek om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Eerste dagen: erg druk

Het landelijke telefoonnummer is gisteren al enorm vaak gebeld. Het kan daardoor zijn dat het nummer de eerste periode minder goed bereikbaar is en dat het in het begin langer kan duren om een afspraak te maken en getest te worden. Maar GGD’en zullen ervoor zorgen dat iedereen met klachten die passen bij het coronavirus zo snel mogelijk wordt geholpen.

Meer informatie

Op www.rijksoverheid.nl/coronatest is alle informatie terug te vinden over het testen en het eventuele bron- en contactonderzoek wat daarop volgt. Veel informatie is ook te vinden op rijksoverheid.nl/coronavirus.

Hebt u een vraag over het coronavirus of wilt u een praatje maken? Belt u dan met ANBO op telefoon 0348 – 46 66 66.

Coronatest-2