18 oktober 2018

'Te weinig bedden voor kort herstel'

Er zijn te weinig bedden beschikbaar in zorgcentra waar zieke ouderen onder begeleiding van de huisarts kortdurend kunnen aansterken. Dat komt naar voren uit een peiling van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) onder 1233 huisartsen. Dat meldt Skipr vandaag. Zulke bedden, in het jargon ELV-bedden of eerstelijnsverblijf genoemd, worden aangeboden in verpleeghuizen, zorghotels en ziekenhuizen. Doordat er niet genoeg van deze ELV-bedden zijn, komen patiënten dan toch terecht in het ziekenhuis, waar de zorg veel duurder is. Zestig procent van de ondervraagde dokters klaagt dat er vaak geen bed vrij is.

Meer bedden

Nazorg hoort niet in het ziekenhuis. De zorg is daar duurder, maar ook worden bedden onnodig bezet gehouden. Bovendien zijn er in de ziekenhuizen grote personeelstekorten. Maar de rust om goed te herstellen, zodat (opnieuw) zelfstandig wonen langer mogelijk is, is een tweede belangrijke reden voor meer ELV. ANBO heeft zich altijd uitgesproken voor snelle uitbreiding van het aantal zorgpensions, bijvoorbeeld in ziekenhuizen of verpleeginstellingen. De regionale structuur, waarin de transferverpleegkundige van het ziekenhuis weet waar zich ELV-bedden bevinden en of die ingezet kunnen worden, werkt volgens de huisartsen iets beter, maar nog niet optimaal. Ook dáár moet verbetering in komen.

ELV, voor al het thuis even niet gaat

"We zien dat het eerstelijnsverblijf teveel wordt ingezet als crisisopvang, als er acuut 24-uurszorg nodig is. Maar het mooie van het eerstelijnsverblijf is juist dat opnieuw zelfstandig gaan wonen het doel is. Vaak is een tijdelijke oplossing van een week of 2 á 3 voldoende, waarna iemand aangesterkt naar huis kan. Het is heel jammer dat die vlieger nu niet opgaat", zo zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan. In 2017 becijferde Actiz dat er op zo'n 300 plaatsen in het land ELV-oplossingen zijn, in grootte variërend van enkele tot tientallen bedden per locatie. Toenmalig staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid trok vanaf 1 januari van dat jaar 213 miljoen euro uit om de capaciteit te vergroten. 

 

Bedden
Gezondheid