18 april 2016

‘Stop koopkrachtverlies van gepensioneerden’

Bijna veertig procent van de onderzochte gepensioneerden geeft aan niet voldoende aan hun pensioeninkomen te hebben. Dat is vandaag in het AD te lezen. Van die groep vindt nog eens bijna dertig procent dat zij niet verder kunnen bezuinigen op hun uitgaven; de rek is er uit. Dat blijkt uit een peiling van seniorenorganisatie ANBO onder negenduizend gepensioneerden.

Tijd om het tij te keren 

“Dit zijn zeer zorgelijke cijfers”, zegt directeur-bestuurder Liane den Haan van ANBO. “De financiële rek is eruit bij met name de groep gepensioneerden met een middeninkomen en/of hoge zorgkosten. Al acht jaar op een rij staat de koopkracht onder druk, doordat de pensioenen niet geïndexeerd of zelfs gekort zijn. Daar bovenop hebben gepensioneerden te maken een stapeling van maatregelen waardoor hun koopkracht zwaar uit de pas loopt met die van werkenden. Het gaat dan om hoge eigen bijdragen voor zorg en het afschaffen van zorgvergoedingen. Het koopkrachtverlies van gepensioneerden moet stoppen.”

Seniorenorganisatie ANBO start e-cardactie

ANBO vraagt dit jaar extra aandacht voor de koopkrachtpositie van senioren. Vandaag start een e-cardcampagne. Op onze website kunnen mensen kiezen uit drie kaarten die naar het kabinet worden gestuurd. Den Haan: “Wij roepen iedereen op om zijn stem te laten horen. Minister Asscher en staatssecretaris Klijnsma moeten het tij keren. Economisch herstel moet niet alleen voor werkenden gelden, maar ook voor gepensioneerden.”

Spelregels pensioenfondsen moeten worden aangepast

ANBO heeft gepensioneerden gevraagd welke oplossingen zij zien voor de pensioenproblemen. Een meerderheid (65%) vindt dat de inkomstenbelasting over pensioen omlaag moet. Iets meer dan veertig procent ziet liever dat de AOW omhoog gaat, een maatregel die volgens Den Haan geen optie is. “AOW verhogen is geen gerichte maatregel. Het kabinet moet focussen op de groep die echt in de problemen zit, dus gepensioneerden met een middeninkomen en/of hoge zorgkosten.” Nog eens ruim veertig procent wil aanpassing van de regels waar fondsen zich aan moeten houden.

Over deze peiling 

Aan deze online peiling deden 8.956 gepensioneerden mee. De looptijd was van 25 maart tot 5 april. De verdeling man/vrouw was 75/25 procent. De meeste deelnemers (45%) waren tussen de 65 tot 70 jaar oud, gevolgd door 71 tot 75 jarigen (31%), 76 tot 80 jarigen (14%) en ouder (10%).  

Bekijk hier de onderzoekrapportage. 

Inkomen