15 juli 2015

Stellingen over bankkrediet voor senioren

De badkamer verbouwen, een appartement kopen, een wereldreis maken. Goede redenen om met de bank te gaan praten. Maar wil die u wel (genoeg) geld uitlenen? In ANBO Magazine 5 zetten we aan de hand van een aantal stellingen feit en fabel op een rij.

Stelling 1: Hoe ouder u bent, hoe minder hypotheek u krijgt?

Niet waar! Volgens de officiële regels is dit niet waar, maar u merkt het waarschijnlijk wel. De hoogte van uw hypotheek hangt niet af van uw leeftijd. Maar – net als bij iedereen – kijkt de bank wél naar uw inkomen. En dit kan natuurlijk dalen als u met pensioen gaat. Bent u 56 jaar of ouder en wilt u een hypotheek aanvragen? Dan kijkt de bank nu al naar uw toekomstige pensioeninkomen. Onder de 56 jaar speelt uw pensioen geen rol. […]

Stelling 2: Ouderen krijgen lastiger een persoonlijke lening of doorlopend krediet

Waar! Wilt u een persoonlijke lening of doorlopend krediet, dan kijkt de bank naar uw leeftijd. Zonder een huis als onderpand – zoals bij een hypotheek – lopen geldverstrekkers namelijk meer risico. Zeker bij ouderen, vinden ze. Daarom geldt er een maximale aanvangsleeftijd en een eindleeftijd. […]

Stelling 3: Grote kans dat u na uw AOW-leeftijd minder hypotheekrenteaftrek krijgt

Waar! Al hangt dit natuurlijk af van de belastingschijf waarin uw inkomen na uw AOW-leeftijd valt. Tijdens uw werkende leven droeg u misschien 42% af, terwijl u over uw pensioeninkomen bijvoorbeeld 24,1% betaalt. Dat is prettig, maar betekent ook dat u nu een lager tarief aan hypotheekrente mag aftrekken.

Wat vindt ANBO? 

Volgens ANBO is leeftijdsonderscheid ook bij financiële dienstverlening niet geoorloofd. Kredietwaardigheid moet de enige toets zijn voor een lening of krediet – niet hoe oud u bent. Door de handelswijze van banken en verzekeraars lopen senioren nu grote kans om nul op het rekest te krijgen. Dat is jammer, want de lening is vaak nodig voor noodzakelijke dingen, zoals de vervanging van huishoudelijke apparatuur of aanpassingen aan de woning.

Lees de overige 5 stellingen in ANBO Magazine 5. 

Naar overzicht
Inkomen