26 april 2022

Stelende AOW’er is schrijnend voorbeeld

Een man van 80 uit Zoetermeer heeft boodschappen gestolen bij een supermarkt. Naar eigen zeggen omdat hij niet meer kan rondkomen van zijn AOW. Dit laat volgens ANBO goed zien dat het voor steeds meer mensen moeilijk is om rond te komen.

Dit vertelde onze directeur Anneke Sipkens bij het RTL-televisieprogramma EditieNL. Stelen is natuurlijk niet goed te praten en de precieze situatie van de man is niet bekend, maar dat iemand geen andere optie meer ziet is schrijnend.

Ook ANBO merkt dat mensen met alleen een AOW of met een klein aanvullend pensioen de eindjes financieel steeds moeilijker aan elkaar kunnen knopen. Met de oplopende inflatie en de hoge energieprijzen wordt het dagelijkse leven snel duurder.

Energietoeslag

Zo zijn er honderden ouderen die ANBO om hulp hebben gevraagd bij de aanvraag van de energietoeslag bij hun gemeente. Mensen met een laag inkomen kunnen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming van maximaal € 800.

Prijsstijgingen

De AOW is een basisinkomen, waar mensen die niet meer werken van moeten kunnen rondkomen. Dat blijkt nu steeds vaker niet te lukken. Dat kan niet de bedoeling zijn. Elk halfjaar gaat de AOW-uitkering iets omhoog, maar lang niet genoeg om de huidige prijsstijgingen te compenseren. Dat betekent dat ouderen steeds meer aan koopkracht inleveren.

Eisen

ANBO vindt dat de koppeling tussen de AOW en het minimumloon moet blijven bestaan. En dat niet alleen: de geplande verhoging van het minimumloon zou al vóór 2024 ingevoerd kunnen worden, om te voorkomen dat nóg meer mensen in de financiële problemen komen.

Kijk hier het interview bij EditieNL

Lees hier het artikel op de site van RTLNieuws.

Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van de energietoeslag bij uw gemeente? Of wilt u weten of u hiervoor in aanmerking komt? Doe dan onze check!

Naar de Energietoeslag Check

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Stelende AOW’er is schrijnend voorbeeld