01 september 2018

Steeds meer mensen werken door na pensioen

Doorwerken na pensionering wordt steeds normaler. Inmiddels zijn er bijna 150.000 mensen die doorwerken na hun AOW-datum. In 2003 had 1 op de 30 gepensioneerden een betaalde bijbaan; in 2018 is dat aantal gestegen naar 1 op de 20. Dat meldt RTL Nieuws. 2700 van de 150.000 gepensioneerden werkenden zijn 80-plussers, zo rapporteerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eerder dit jaar.

Zingeving of noodzaak

“Voor sommige mensen is het noodzaak, maar veel mensen ervaren het als zingeving. Zeker nu mensen steeds ouder en steeds gezonder oud worden verwacht ik dat de groep werkende ouderen steeds verder zal groeien”, zo zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan. Voor sommige mensen is doorwerken na pensionering geen luxe, bijvoorbeeld omdat de AOW en een eventueel aanvullende pensioen onvoldoende zijn om rond te komen. Onacceptabel, zegt Den Haan tegen RTL Nieuws. “De pensioenen zijn al sinds 2008 niet meer geïndexeerd. Dat betekent dat het inkomen stagneert of zelfs daalt. Als de lasten hoog zijn, bijvoorbeeld voor zorg of voor wonen, kan het zijn dat het inkomen niet toereikend is. Of misschien moest er bezuinigd worden op vakanties en uitjes. Dan helpt een baan.” Den Haan adviseert, zeker als het doorwerken zwaar valt, goed te kijken naar gemeentelijke regelingen die financieel verlichting geven. Gemeentelijk bestaan veel tegemoetkomingen, maar deze zijn voor burgers vaak onbekend.

Hogere BTW is moeilijk voor gepensioneerden

Politiek Den Haag kan ook helpen. Door de hogere BTW worden boodschappen, medicijnen, abonnementen en bijvoorbeeld de fietsenmaker duurder, terwijl gepensioneerden met een inkomen tot ongeveer 18.300 per jaar niet profiteren van de lagere loonbelasting, die het kabinet invoert om de hogere BTW te compenseren.

Netwerk

Den Haan moedigt iedereen die het kán, om actief te blijven. “Werk, betaald of onbetaald, houdt je actief en vitaal én het zorgt ervoor dat je je netwerk verder uitbouwt. Er komt een dag dat je zelf wat hulp nodig hebt, en dan is het fijn als je mensen om je heen hebt die kunnen helpen. Het is zeker niet voor iedereen weggelegd, maar als het kan: doe het!”

Naar overzicht
Inkomen