17 mei 2017

Steeds meer 100-plussers

Nederland telt steeds meer 100-plussers. De afgelopen twintig jaar is het aantal mensen van 100 jaar (en ouder) verdubbeld. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. Momenteel zijn 2160 100-plussers, 642.000 tachtigers en rond de 110.000 negentigers.

Piek vergrijzing pas in 2030

"We leven allemaal gemiddeld langer vanwege de welvaart, maar ook door betere gezondheidszorg en betere medische behandelingen. De piek van de vergrijzing is pas in 2030 op zijn hoogst, maar als we tot dan wachten om te bedenken wat dat voor onze samenleving betekent, dan zijn we te laat", zegt directeur-bestuurder Liane den Haan in een reactie op deze cijfers.

We moeten vooruitkijken

Vooruitkijken, daar draait het om volgens Den Haan. "Je zo goed mogelijk voorbereiden op een wereld die razendsnel verandert. Alleen op die manier kunnen we ervoor zorgen dat er straks niemand tussen wal en schip komt. Ongeacht zijn of haar leeftijd. Eigen keuzes blijven maken en flexibel blijven, in elke levensfase, daar draait het om."

We leven nog lang en gelukkig 

Om die reden heeft ANBO het visieboekje 'We leven nog lang en gelukkig' ontwikkelt. Hierin worden twaalf aanbevelingen gedaan hoe de samenleving met vergrijzing om kan gaan op het gebied van wonen, gezondheid en alles wat daarbij komt kijken. Den Haan: "We moeten vergrijzing zien als kans, niet als bedreiging. Onze ervaring is dat elk kabinet dit vindt, maar dat geen één kabinet ook er echt werk van maakt. Daarom hebben we dit boekje aan alle Kamerleden en informateur Schippers gestuurd. De toekomstige leiders en beslissers van ons land kunnen hier niet meer om heen. Het wordt tijd dat we hier allemaal mee aan de slag gaan!"

honderdste verjaardagskaarsjes