09 mei 2016

Start campagne ‘Samen dementievriendelijk’

Vandaag lanceert staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) de campagne ‘Samen dementievriendelijk’. Een conferentie over dementie vormt de aftrap. Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO, is blij met de aandacht voor dementie: “De toename van het aantal senioren in Nederland brengt een stijging van het aantal patiënten met zich mee. Nu mensen langer thuis blijven wonen is het belangrijk dat de samenleving om kan gaan met verschijnselen van dementie.”

Verwarring

Met de toename van dementie kunnen situaties met verwarde personen ook wat vaker voor gaan komen. Den Haan: “Denk aan verwarring in het openbaar vervoer of bij het afrekenen in de supermarkt. Maar juist ook in de thuisomgeving kan het netwerk en de sociale omgeving veel frustraties en onbegrip voorkomen door te weten hoe met dementie om te gaan. Een voorlichtingscampagne is dus zeker op zijn plaats.”

ANBO en dementie

Den Haan: “ANBO onderschrijft het belang van aandacht voor dementie. Daarom zijn we aangesloten bij het Deltaplan Dementie. Wij richten ons op het ondersteunen van familie door de inzet van sociaal netwerkers die bezoekjes brengen en ANBO consulenten voor de meer inhoudelijke adviezen. Daarnaast geeft ANBO voorlichting over het voorkomen van ouderenmishandeling en geeft handvatten hoe te handelen als er mogelijke signalen van beginnende dementie zijn.”

Naar overzicht
Gezondheid