3 april 2019

Spraakgestuurde technologie leuk én handig voor oudere gebruikers

Dankzij slimme spraakassistenten van Google, Apple en Amazon kunnen ouderen veel langer zelfstandig blijven wonen. Dat blijkt uit een proef van ANBO, spraaksoftware-expert Maarten Lens-FitzGerald van Nodes, verzekeraar Achmea, de Sociale Verzekeringsbank en Google.  AD-journalist David Bremmer zocht contact met twee mensen die thuisassistent Google Home testten om te kijken hoe een oudere doelgroep kan profiteren van spraakgestuurde technologie. 

Lees het hele artikel

Leuk én handig

Slimme speakers maken technologie voor senioren toegankelijker. Als zo'n speaker is geïnstalleerd, hoeven mensen alleen te praten. Er zijn geen lastige knoppen meer. Spraakassistenten zijn ook handig wanneer mensen minder mobiel worden, schreef Max Amordeluso van Amazon onlangs in een paper. Verder kunnen ze sociale eenzaamheid tegengaan. Doordat mensen tegen het apparaat kunnen praten, maar ook doordat ze kunnen worden gebruikt om een bericht te sturen of met familie te (video)bellen.

'Hé Google, waar is mijn smartphone?'

Dat bleek ook uit de testen van Mary van Vucht en Han van Doorn, twee van de tientallen 'proefkonijnen' in Project Zilver, waarbij 55-plussers enkele weken lang een Google Home-speaker in huis krijgen. Oudste deelnemer is de 81-jarige Han van Doorn uit Aalsmeer. ,,Ik ben soms wat vergeetachtig en dan vraag ik 'Hé Google, waar is mijn smartphone?' en dan laat ie mijn telefoon rinkelen.'' Verder vraagt Van Doorn het weerbericht op of laat hij de timer zetten voor zijn ochtend-eitje. Handig, maar Van Doorn ziet belangrijker functies. ,,Ik ben 81 en woon alleen, dus als ik een flinke smak maak, heb ik een probleem.'' De Google Home zou dan het alarmnummer of een familielid moeten kunnen bellen, maar die functie heeft de speaker nu nog niet.

Bekijk het filmpje met Mary van Vught

Nederlandse oudere komt digitaal goed mee

Hoewel niet iedereen digitaal vaardig is, wordt of wil worden, gaat het goed met de digitale vaardigheden van senioren. Uit de nieuwste (online) peiling van ANBO onder 3400 mensen blijkt dat slimme technologie steeds meer een plek in huis krijgt. 74 procent van hen heeft een smartphone, tweederde heeft een laptop of tablet, en zes op de tien hebben een smart-tv. Ruim één op de vijf ouderen geeft aan weleens een apparaat met de stem te besturen. Dat blijkt dan vooral Apples Siri of Samsungs S Voice op de smartphone. Ook de navigatie in de auto bedienen ze geregeld vocaal.

Lees de onderzoeksresultaten

Onderzoeksverantwoording

Dit onderzoek is gedaan in december 2018, onder 34.000 leden en 28.000 niet-leden van ANBO. 35,5 procent van de ondervraagden is vrouw, 63 procent is man. 12,2 procent is 50 jaar of jonger. De meeste ondervraagden (85 procent) zijn tussen de 61 en 80 jaar. De respondenten wonen overwegend in Zuid-Holland (20,8 procent) en Noord-Holland (17,8 procent). De resultaten zijn niet gewogen of gecorrigeerd en derhalve niet representatief.

ANBO-lid probeert Google Home uit