15 mei 2018

Spirit eerste jeugdhulporganisatie met Roze Loper

Spirit is eerste jeugdhulporganisatie in Nederland met de Roze Loper. De Roze Loper is een initiatief van Roze50plus, en heeft als doel de sociale acceptatie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en interseksuelen (LHBTI) in een zorg- en welzijnsinstelling te bevorderen. Roze 50+ is het samenwerkingsverband van ANBO en COC Nederland.

Hulpverlening nóg beter

De jeugdhulporganisatie is blij met de erkenning en ziet dit als symbolische stap naar betere hulp aan jongeren en gezinnen. “De Roze Loper gaat veel verder dan de werkvloer”, aldus Klarina Lingmont, projectleider van Spirit Verschilt. “Voor onze jongeren willen we graag dat de hulpverlening nóg beter wordt aan LHBTI-jongeren en we hiermee met name het hoge zelfmoordcijfer onder hen helpen terugdringen. Barbara de Greeff, voorzitter van Roze50+, voegt daaraan toe: “ Seksuele diversiteit is nog niet voor iedereen gewoon en heteroseksualiteit is vaak de norm. Door medewerkers én cliënten bewust te maken van het tegendeel wordt samenwerken gemakkelijker en wordt discriminatie, pesterij of intolerantie bespreekbaar gemaakt en vervolgens bestreden. We zien nog heel vaak dat mensen zichzelf niet durven zijn uit angst voor uitsluiting. Dat is afschuwelijk als je kwetsbaar bent, bijvoorbeeld wanneer je zorg of hulp nodig hebt. Ik ben heel trots op deze nieuwe stap.”

Zorg voor iedereen

De Roze Loper is een certificaat voor LHBT-vriendelijke zorg- en welzijnsorganisaties. Deze is ontwikkeld op initiatief van ANBO en COC voor toepassing binnen de ouderzorg. Hij was al beschikbaar voor welzijnswerk, gehandicaptenzorg, ziekenhuiszorg, maatschappelijke opvang en geestelijke gezondheidszorg, en nu dus ook voor de jeugdhulpverlening. Spirit staat klaar voor kinderen en gezinnen die de aansluiting missen met de samenleving. Kinderen, jongeren en hun ouders zijn welkom bij Spirit ongeacht hun situatie of achtergrond.

Naar overzicht
Gezondheid