21 september 2020

Speciale tijdslots voor kwetsbare mensen is schijnoplossing

De speciale uurtjes voor kwetsbare mensen die nu in grote steden worden ingesteld, vindt ANBO een schijnoplossing. Hiermee worden generaties alleen maar tegen elkaar opgezet. Terwijl de kracht juist is – zoals premier Rutte het zelf ook zegt – om het als samenleving mét elkaar te doen. Daarom roept ANBO het ministerie van VWS en de politiek op om ervoor te zorgen dat iedereen zich houdt aan dé belangrijkste maatregel om het coronavirus te stoppen: 1,5 meter afstand.

Daarom hebben we een brief gestuurd aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport én de politiek. 

Klik hier om de brief te lezen

Sinds gisteren gelden in een aantal grote steden aangescherpte coronamaatregelen waarbij mensen met kwetsbare gezondheid op speciale tijden naar de supermarkt, het zwembad of de sportclub kunnen gaan.

Geen tweedeling in de samenleving

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Wij vinden het een hele slechte zaak om groepen mensen van elkaar af te schermen. Minister-president Rutte zei het vorige week bij de Algemene Beschouwingen ook: we kunnen het coronavirus alleen stoppen als we het samen doen. Ik ben het daar helemaal mee eens: we moeten niemand uitsluiten en ervoor zorgen dat er geen tweedeling in de maatschappij ontstaat. En dat gebeurt wel als we speciale tijden gaan instellen voor bepaalde groepen mensen. Bovendien blijkt uit een peiling die wij hebben gedaan onder 1700 ouderen, dat zij enorm veel rekening houden met hun eigen gezondheid en die van een ander.

Wat ons betreft moet iedereen zijn of haar eigen verantwoordelijkheid nemen en zich houden aan de coronamaatregelen. Dan moet het mogelijk zijn om een samenleving te houden (ook in coronatijd) waarin mensen hun leven niet hoeven te ontwrichten omdat ze bijvoorbeeld alleen maar in tijdslots ergens naar toe mogen gaan.”

1,5 meter afstand is cruciaal

Daarbij is vooral de 1,5 meter richtlijn van cruciaal belang. De horeca zet daar vol op in, maar de supermarkten en andere winkels doen dat de laatste tijd niet meer: de karretjes zijn weer volop beschikbaar, de 1,5 strepen zijn weg en mensen worden nergens op aangesproken. Met als gevolg weer drukke supermarkten en mensen die zich niet aan de 1,5 meter houden.

Liane den Haan: “Laten we niet met schijnoplossingen aan de achterkant repareren wat we aan de voorkant na laten. Namelijk ons allemaal houden aan de 1,5 meter afstand.”

We doen dan ook een beroep op het ministerie van VWS en de politiek om opnieuw de winkels en vooral de supermarkten aan te spreken op het nemen van de goede voorzorgsmaatregelen en te zorgen dat mensen veilig kunnen blijven winkelen. Niet door middel van een tweedeling maar door middel van de maatregelen die het makkelijk maakt voor mensen om zich aan de 1,5 meter afstand te blijven houden.

ANBO bij WNL op Zondag

Zondag 20 september was Liane den Haan van ANBO te gast bij WNL op Zondag over dit onderwerp.

Klik hier om de uitzending te bekijken


Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. Klik hier om u aan te melden

Naar overzicht
ANBO - supermarkt - coronamaatregelen
Gezondheid