27 december 2016

'Soms ben ik er niet. Dat vindt ze niet leuk'

Zorg voor een ander is niet meer vanzelfsprekend, de overheid rekent er tegenwoordig op dat familie, vrienden en zelf buren een steentje bijdragen. In ANBO Magazine #8 een drie portretten. Vandaag het verhaal van Corrie Kootstra die mantelzorger is voor haar buurvrouw Els Timmermans.

Claimend gedrag 

"Els werkte 46 jaar lang op kantoor. Haar werk was haar leven en als buren we amper contact met haar, tot ze zes jaar geleden met pensioen ging. Telkens stond ze voor de deur en wilde ze dat ik koffie kwam drinken. Dat claimende gedrag vond ik lastig om mee om te gaan. Maar ik wist dat ze zich niet zo goed voelde, dus ik ging wel met haar mee naar ziekenhuisafspraken. (...). Uiteindelijk kreeg ze de diagnose vasculaire dementie."

Dagelijks samen eten 

Els vraagt Corrie om hulp als haar televisie het niet doet of ze haar kat of haar sleutel kwijt is. Sinds anderhalf jaar eet ze vrijwel dagelijks bij mij. Maaltijden bestellen en in de magnetron zetten, kan ze niet meer. Ze eet alleen als er een bord eten voor haar neus wordt gezet. We eten samen, drinken koffie en dan gaat ze weer naar huis. Het geeft structuur aan haar dag en als ze ergens mee zit, kan ze dat vertellen.

Soms ben ik er niet. Dat vindt ze niet leuk. Verder lezen? Klik dan hier.

Naar overzicht
Gezondheid