16 november 2022

Snelle compensatie AOW-gat Surinamers nodig

Het kabinet moet nu echt in actie komen om Surinaamse Nederlanders te compenseren die een onvolledige AOW ontvangen. Minister Carola Schouten wil onderzoeken of er een eenmalige tegemoetkoming moet komen, maar wat ANBO betreft is de tijd van onderzoek nu wel voorbij.

Morgen, donderdag 17 november, praat de Tweede Kamer over de plannen van de minister. ANBO heeft nog eens op een rijtje gezet wat er volgens ons moet gebeuren om deze groep te compenseren.

Geen opbouw

Waar gaat het ook alweer precies over? Suriname was voor de onafhankelijkheid van Nederland (1975) onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. Toch bouwden mensen die destijds in Suriname woonden (en de Nederlandse nationaliteit hadden) geen AOW op. Die opbouw begon pas toen ze na de onafhankelijkheid naar Nederland verhuisden. Daardoor ontvangen ze nu een veel lagere AOW.

In het voorjaar van 2021 besloot het kabinet eindelijk om een commissie in te stellen die de opdracht kreeg te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om Surinaamse Nederlanders met een AOW-gat te compenseren. Deze commissie-Sylvester adviseerde in juni vorig jaar:

  • Per 1 juli 2021 (en naar de toekomst toe): voor Nederlanders van Surinaamse herkomst tellen hun Koninkrijksjaren in Suriname als Nederlandse jaren voor de AOW-opbouw
  • Een eenmalig belastingvrij gebaar is op zijn plaats.

ANBO kon zich goed vinden in dit advies, maar helaas neemt minister Schouten dit niet één op één over. Ze wil kijken of deze groep eenmalig een ‘onverplicht’ geldbedrag moet krijgen ter compensatie. Reparatie van het AOW-gat komt er niet. De minister is bang dat andere groepen met een onvolledige AOW dan ook aanspraak gaan maken op reparatie van hun AOW-gat.

Andere aanpak

Daarmee gaat de minister volledig voorbij aan de bijzondere positie waarin deze groep gepensioneerden zich bevindt. ANBO vindt dat juist deze groep een andere aanpak vergt. Daarom zou het de Nederlandse overheid sieren om deze groep een vergaande financiële oplossing te bieden.

Ons voorstel is om Surinaamse Nederlanders een eenmalige uitkering te geven ter compensatie. Deze uitkering is vrij van inkomstenbelasting, heeft geen invloed op recht en hoogte van toeslagen of op de aanvullende inkomensondersteuning (aio). Ten slotte moet de uitkering zo hoog zijn dat deze het verleden én de toekomst compenseert.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Compenseer AOW-gat Surinaamse Nederlanders nu