22 april 2021

Slimme speaker heeft positief effect op leven ouderen

Slimme speakers hebben een positief effect op het leven van ouderen. Een overgrote meerderheid van 85 procent beveelt een dergelijke speaker aan bij anderen. Dat blijkt uit onderzoek onder een focusgroep van ouderen die een slimme speaker in huis hebben gekregen. ANBO gaat senioren voorlichting geven over het gebruik van dergelijke speakers.

‘Wanneer vertrekt de bus naar Haarlem?’. ‘Hoe laat heb ik de afspraak bij mijn huisarts?’. ‘Bel mijn kleindochter’. Ouderen raken steeds beter bekend met de slimme speaker; een klein apparaatje waar je tegen praat en dat voor jou dingen kan doen. Juist voor ouderen buitengewoon handig.

Bekijk ons filmpje:

Onderzoek

Afgelopen jaar heeft ANBO samen met SeniorWeb tienduizend gratis smartspeakers uit kunnen delen, dankzij Project Zilver. Vooral aan ouderen die nog niet eerder zo’n slimme speaker hadden gebruikt. Aan een focusgroep van zo’n honderd van deze, vooral nieuwe gebruikers is gevraagd hoe zij hun slimme speaker gebruiken. Driekwart van dat panel was 65 jaar of ouder en een deel daarvan zelfs op hoge leeftijd.

Kwaliteit van leven

De focusgroep zet de slimme speaker vaak in: 57% gebruikt ‘m iedere dag, 35% meerdere keren per week. Bijna iedereen (85%) beveelt het (zeker) aan vrienden of familie aan. Het is een toevoeging voor de kwaliteit van leven: 61% heeft meer vermaak, 26% is beter op de hoogte van wat er speelt in de wereld en 18% hoeft minder om hulp van anderen te vragen. Slechts zo’n 27% geeft aan dat het geen invloed op de kwaliteit van leven heeft.

Hulp bij installatie

Driekwart van de panelleden kon de slimme speaker zonder problemen installeren; 17% vond het moeizaam maar lukte het wel. Bij slechts 4% is het installeren niet gelukt.

De helft deed de installatie zelf, 42% is geholpen door een vriend(in) of familielid die langskwam.

Gebruik in de praktijk

In de praktijk gebruiken de ouderen de slimme speaker vooral om muziek en/of radio te beluisteren (71%). Daarnaast zijn met name het opvragen van de weersvoorspelling (54%) en het beluisteren van het nieuws (47%) populair. 28% gebruikt het ook om apparaten te besturen, zoals het licht aandoen.

Zo’n slimme speaker is leuk maar maakt het ook veiliger. Bijvoorbeeld als je zou vallen, kun je naar je slimme speaker roepen dat het apparaatje je zoon of dochter moet bellen.

Voorlichting

ANBO heeft een gids uitgegeven die u hieronder gratis kunt downloaden, met tips over het gebruik van de slimme speaker. We zullen de komende tijd onze achterban blijven voorlichten. Ook zullen we blijven samenwerken binnen Project Zilver; een stichting die onderzoekt hoe spraaktechnologie ouderen kan helpen in hun dagelijks leven.

Tipgids downloaden en meedoen aan panel

Heeft u interesse in onze Voice Tipgids, met adviezen wat u met uw slimme speaker kunt doen? Of wilt u lid worden van het gebruikerspanel en vier keer per jaar meedoen aan een peiling? Klik dan hier:

Tipgids en panel

Lees meer over slimme speakers