8 maart 2022

Seniorencoalitie om tafel met Tweede Kamer over koopkracht

Wij gaan opnieuw aandacht vragen voor de achterblijvende koopkracht van ouderen. Zij leveren al jaren in, terwijl werkenden er flink in koopkracht op vooruit zijn gegaan. Daar moet wat aan gebeuren. Daarom gaan we overmorgen, donderdag 10 maart, in gesprek met Tweede Kamerleden. Dat doen we in samenwerking met andere ouderenorganisaties.

ANBO zit namens de Seniorencoalitie bij een zogenoemd Rondetafelgesprek in Den Haag. Bij dit gesprek zitten Kamerleden van verschillende partijen. In de Seniorencoalitie werken ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden en NOOM samen om de belangen van ouderen nóg beter te kunnen behartigen.

Gelijke tred

In aanloop naar dit Rondetafelgesprek heeft de Seniorencoalitie een document opgesteld met daarin haar wensen. Het uitgangspunt is dat de koopkracht van gepensioneerden gelijke tred moet houden met die van de totale bevolking. Dat is nu allesbehalve het geval: de koopkracht van gepensioneerden is de afgelopen elf jaar met bijna 5% afgenomen, terwijl werkenden in dezelfde periode bijna 18% in de plus scoorden.

Belangrijk is dat gepensioneerden koopkrachtreparatie krijgen voor de achterstanden die ze hebben opgelopen. De Seniorencoalitie ziet in het coalitieakkoord nog veel te weinig terug over hoe het kabinet deze achterstanden wil wegwerken.

Niet uit te leggen

Daarnaast moeten de aanvullende pensioenen op korte termijn worden geïndexeerd. Al jaren zijn de pensioenen niet verhoogd, terwijl de pensioenfondsen zo’n 1750 miljard euro in kas hebben. Dat is niet uit te leggen.

De Seniorencoalitie vindt verder dat het plan om de AOW los te koppelen van een extra stijging van het minimumloon van tafel moet. De AOW is het basisinkomen van alle gepensioneerden en daar mag niet aan worden getornd.

Torenhoog

Uiteraard hebben ANBO en de andere ouderenorganisaties oog voor de actuele ontwikkelingen. De inflatie was al torenhoog en door de oorlog in Oekraïne zullen de prijzen alleen maar verder stijgen. Dat maakt het lastig om voor dit jaar een goede inschatting te maken van de ontwikkeling van de koopkracht. Voor de Seniorencoalitie blijft wel het uitgangspunt dat de overheid ervoor moet zorgen dat gepensioneerden het hoofd boven water kunnen houden.

Lees hier het document met de standpunten van de Seniorencoalitie.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Steun onze strijd rondom het loskoppelen van de AOW. Samen staan we sterker!

Word nu voordelig lid en betaal het eerste jaar slechts €29,95. Daarna betaalt u €4,- per maand. Word lid of lees meer over het lidmaatschap

WORD NU VOORDELIG LID

Seniorencoalitie om tafel met Tweede Kamer over koopkracht