11 april 2022

Seniorencoalitie: meer en andere woningen voor senioren

Hoe gaat het kabinet de komende jaren het enorme tekort aan woningen oplossen? Daar praat de Tweede Kamer morgen (12 april) over. Wat ANBO en andere ouderenorganisaties betreft moeten er in elk veel meer seniorenwoningen komen en meer ruimte voor alternatieve woonvormen.

Het kabinet wil elk jaar 100.000 woningen bouwen, met speciale aandacht voor onder anderen senioren. Dat is een goede eerste stap, maar volgens de Seniorencoalitie (ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden en NOOM) moet er veel meer gebeuren.

Veranderende wensen

Om duidelijk te maken wat er nodig is voor de groeiende groep ouderen in ons land, heeft de Seniorencoalitie dit document naar de leden van de Tweede Kamer gestuurd. Een belangrijk uitgangspunt daarin is dat de overheid meer oog moet hebben voor de veranderende wensen en behoeftes van senioren.

In een brief aan de leden van de Tweede Kamer benadrukt de Seniorencoalitie dat er meer aandacht moet komen voor de inrichting van wijken. Nu zijn ze vooral ingericht op woon-werkverkeer, terwijl voor de groeiende groep ouderen goede voorzieningen en activiteiten in de buurt belangrijk zijn. Meer aandacht voor het woon-leefverkeer dus.

Interessante woonvormen

Afgelopen maand mocht ANBO namens de Seniorencoalitie meedoen aan een Rondetafelgesprek met Tweede Kamerleden. Het ging tijdens dit gesprek onder meer over interessante woonvormen voor ouderen, die op veel grotere schaal ingevoerd kunnen worden. Achteraf heeft de Seniorencoalitie deze brief gestuurd met een verdere uitleg. Ook reageren we hierin op de Nationale Woon- en Bouwagenda van minister De Jonge.

Wonen is volgens de Seniorencoalitie veel meer dan een dak boven je hoofd. Een goede en passende woning met voldoende voorzieningen in de buurt is een eerste voorwaarde om vitaal ouder te kunnen worden en zelfredzaam te blijven.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Seniorencoalitie: meer en andere woningen voor senioren