14 oktober 2022

Senioren willen geen eengezinswoning met tuin

Senioren die overwegen te verhuizen, willen het liefst een woning in een hofje of een appartement. De eengezinswoning met tuin is juist helemaal niet in trek. Ook samenwonen met familie zien ze niet zitten, zo blijkt uit een onderzoek onder leden van ANBO.

In het onderzoek kregen zo’n 4500 leden van ouderenorganisatie ANBO allerlei woonvormen voorgeschoteld in de vorm van woonadvertenties met plaatjes, met daarbij informatie over prijs, woonoppervlakte, kenmerken van het gebouw, het soort buren en de geleverde zorgdiensten.

De prijs van het huis is (logischerwijs) het belangrijkste criterium voor de ondervraagden. Het soort gebouw en de aanwezigheid van een gemeenschappelijke ruimte staan op respectievelijk plaats 2 en 3. Uit het onderzoek, dat is uitgevoerd in samenwerking met Careinvest en onderzoeksbureau RIGO, blijkt dat een huis voor ouderen veel meer is dan een dak boven het hoofd.

Afkeer

De behoefte aan een gemeenschappelijke ruimte (liefst een tuin) en leuke buren verklaart de voorkeur voor een woning in een hofje. Daarom beoordelen senioren een eengezinswoning veel negatiever. Hoe ouder en zorgbehoevender mensen zijn, hoe groter de afkeer van een eengezinswoning.

“Dat laat zien dat er veel meer geschikte woningen voor senioren bij moeten komen”, reageert ANBO-directeur Anneke Sipkens. “Er is behoefte aan een plek waar mensen makkelijk hulp kunnen krijgen. Of dat nou van buren is of van zorgprofessionals. En senioren geven aan dat ze graag een goed contact met de buren willen. Hofjes of kleinschalige appartementencomplexen bieden dat allemaal.”

Ideale aantallen

Dat betekent overigens niet dat grote complexen, van bijvoorbeeld 200 woningen, niet gebouwd moeten worden. Sipkens: “Bouwbedrijven moeten met toekomstige bewoners in gesprek over hoe het gebouw eruit kan komen te zien. Ideale aantallen kunnen dan meegenomen worden in het ontwerp, bijvoorbeeld door middel van een toren oost, west, zuid, noord.”

De woning in het hofje of het appartement moet trouwens niet te klein zijn. Optimaal is honderd vierkante meter, blijkt uit het onderzoek. Woningen die veel kleiner of groter zijn, zijn al snel minder interessant. Sipkens: “Ook daar kan altijd weer naar gekeken worden op basis van andere criteria. Is een woonoppervlakte van 100 vierkante meter niet altijd mogelijk? Bekijk dan bijvoorbeeld de mogelijkheden voor een grotere gezamenlijke buitenruimte.”

Forse zorgvraag

In het onderzoek zeggen de senioren dat ze niet willen samenwonen met familie. Mantelzorg door familieleden is één, maar samen onder één dak is te complex. Verder hebben ze het liefst buren van ongeveer dezelfde leeftijd. Buren met een forse zorgvraag zijn voor de meesten geen probleem.

Ook medische voorzieningen en dagelijkse winkels zijn voor ouderen (erg) belangrijk. Ruim 80% van de ondervraagden wil deze voorzieningen op maximaal een kwartier loopafstand.

Als ouderen aangeven dat ze wel willen verhuizen doen ze dat het liefst binnen de eigen woonplaats. In dezelfde wijk blijven is minder belangrijk: de helft zegt niet per se in dezelfde buurt te willen blijven.

In het nieuwe ANBO Magazine, dat vanaf 18 oktober verschijnt, staat een uitgebreid artikel over het woononderzoek.

Meer informatie over het woononderzoek vindt u in onderstaande download. Het betreft een Powerpoint-presentatie.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Apartementen