1 september 2020

Senioren extra voorzichtig om besmetting met corona te voorkomen

Veel ouderen nemen extra maatregelen om te voorkomen dat ze besmet raken met het coronavirus. En zijn nog steeds heel voorzichtig in wat ze wel en niet doen. Zo gaat twee derde van de senioren minder vaak naar de supermarkt, gaat niet naar activiteiten en verenigingen en gaat één op de drie senioren niet op bezoek bij anderen. Dat blijkt uit een peiling van ANBO, de belangenorganisatie van ouderen.

Ruim 1700 senioren deden mee aan de peiling. Negen van de tien deelnemers gaf aan dat zij afstand houden van anderen en één op de vier senioren draagt een mondkapje. Daarnaast gaan ze er nog niet op uit: de helft van de ouderen gaat niet een restaurant of café en bijna 70 procent gaat niet naar een museum, theater of de bioscoop.

Maatregelen die ouderen nemen ivm corona

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “We horen van ouderen dat zij extra voorzichtig zijn, zeker als ze een kwetsbare gezondheid hebben. Het voorstel dat leden van het OMT vorige week deden om ouderen af te schermen om jongeren meer ruimte te geven, is dus helemaal niet nodig. We gaven al eerder aan dat wij het geen goede zaak vinden om generaties op die manier tegen elkaar op te zetten. Maar los daarvan blijkt uit deze peiling dat oudere mensen zelf al extra maatregelen nemen om zichzelf en daarmee hun gezondheid te beschermen.”

Afstand houden

De helft van de ouderen die mee deed aan de peiling, geeft aan dat het lastig is om de 1,5 meter afstand van anderen te houden, nu het in de winkels en supermarkten weer drukker wordt. Daarom gaaf 68 procent minder vaak naar de winkel en de supermarkt en laat 15 procent z’n boodschappen thuis bezorgen.

Nog niet op bezoek bij anderen

Meer dan 38 procent van de senioren geeft aan (nog) niet op bezoek te gaan bij anderen en 27 procent ontvangt nog geen bezoek bij hen thuis. En 61 procent gaat nog niet met het openbaar vervoer of de regiotaxi (25 procent doet dat wel en 14 procent weet het nog niet).

Liane den Haan: “Laten we oppassen dat mensen niet vereenzamen als ze al zoveel maanden niet of nauwelijks bezoek ontvangen. Blijf dus alert en naar elkaar omzien. Ga even langs, doe een boodschap, breng een kaartje, maak een praatje. Zo lang we ons allemaal maar aan de 1,5 meter afstand houden moet dat prima kunnen.”

Over de peiling

De peiling van ANBO vond plaats tussen 28 augustus en 1 september 2020 en ruim 1700 mensen vulden de vragenlijst in. Daarvan was 56 procent vrouw en 44 procent man. Van alle respondenten was 26 procent tussen de 65 en 70 jaar, 54 procent tussen de 70 en 80 jaar oud en 20 procent ouder dan 80 jaar.
 

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

mevrouw op de bank