18 maart 2016

Senioren betalen te veel voor hypotheek

Uit een inventarisatie van Vereniging Eigen Huis (VEH) blijkt dat senioren steeds vaker onterecht extra voor hun hypotheek moeten betalen. André de la Porte van VEH vertelt NOS dat hypotheekverstrekkers, wanneer een aflossingsvrije hypotheek wordt overgesloten of verlengd, een extra opslag rekenen. Dat kan wel honderden euro’s per jaar schelen. Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Juist senioren zijn vaak de dupe, want daaronder zitten de meeste kopers met een aflossingsvrije hypotheek. Vaak is er daarnaast sprake van overwaarde op de woning, waardoor de bank geen reden zou mogen hebben om een extra opslag te vragen.”

Rendement

Het onderzoek van VEH laat zien dat veel banken en verzekeraars een renteopslag hanteren van 0,2 procent. Den Haan: “Over 10 tot 15 jaar uitgesmeerd is dat heel veel geld. Het lijkt er haast op alsof banken zo hun kas spekken, over de rug van voornamelijk ouderen. Zij hebben immers relatief veel overwaarde op hun woning in vergelijking met andere groepen kopers. Ik zie het dus als indirecte leeftijdsdiscriminatie.”

Risico

“Normaal gesproken verantwoordt de bank de prijs van een hypotheek op basis van het risico,” legt Den Haan uit. “Maar aangezien het grootste aandeel van de mensen met een aflossingsvrije hypotheek senioren met overwaarde betreft, is het risico nihil. Het is dan ook belachelijk om voor deze groep een renteopslag te rekenen.” 

Naar overzicht
Wonen