9 februari 2021

Senioren beschermen persoonsgegevens minder vaak

Internetgebruikers van 65 jaar en ouder beschermen hun persoonsgegevens minder vaak dan jongere mensen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. ANBO kan u helpen.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van vandaag, geeft 90% van de internetgebruikers aan dat zij het afgelopen jaar maatregelen hebben genomen om hun gegevens te beschermen. Vier jaar geleden was dit nog 76%. Zij wapenen hun computers, laptops, smartphone en dergelijke tegen inbraak van buitenaf, zodat criminelen geen misbruik kunnen maken van hun gegevens.

Senioren scoren lager

Helaas is het percentage bij senioren lager. Mensen tussen 65 en 75 jaar ‘scoren’ nog 81%; bij de mensen van 75 jaar en ouder is het percentage slechts 70.
Dat betekent dat 20 tot 30% van de senioren relatief gemakkelijk slachtoffer kan worden van internetcriminelen. Door een slechte of onvoldoende bescherming, hebben criminelen eenvoudig toegang tot persoonsgegevens (maar ook andere belangrijke zaken zoals wachtwoorden).

ANBO kan u helpen

ANBO kan u helpen. Wij geven u handige tips en adviezen om uw apparatuur te beveiligen.

Klik hier voor de tips

Later dit jaar staan we in ANBO Magazine ook uitgebreid stil bij een fijne en veilige digitale omgeving. Dat doen we onder meer via een interview met technologiejournalist Daniël Verlaan, die een aantal handige (basis)tips heeft om uw apparatuur en gegevens te beschermen.

In de tussentijd kunt u onze webinars over online veiligheid terugkijken.

Klik hier voor het bericht van CBS