04 februari 2013

Samsom bagatelliseert koopkrachtverlies ouderen

PvdA-leider Diederik Samsom bagatelliseert het koopkrachtverlies van veel ouderen door zijn uitspraak dat ouderen tot de rijkste groep van het land behoren. Samsom zei dat vandaag tijdens een door het damesblad Libelle georganiseerde bijeenkomst in Den Haag. Volgens ANBO-directeur Liane den Haan wordt hiermee ten onrechte het beeld geschapen dat het met het koopkrachtverlies van senioren wel meevalt.

Huis 

Tegenover ouderen met vermogen staan ook veel senioren met alleen AOW en een klein pensioen. Veelal zit het vermogen van senioren in de waarde van het huis. Door de opeenstapeling van de inkomensmaatregelen van Kabinet Rutte II is duidelijk geworden dat ouderen meer inleveren dan andere groepen. Bovendien krijgen ze te maken met lagere pensioenen.

Zwaar

Senioren komen er bijzonder slecht vanaf, zo bleek herhaaldelijk uit cijfers van zowel het Nibud als het Centraal Planbureau (CPB). "Beide instituten stelden luid en duidelijk: ouderen krijgen het de komende jaren zwaar te verduren. Het CPB en Nibud constateerden flinke uitschieters in de financiële situatie voor gepensioneerden en het ziet er naar uit dat zij de hogere rekening blijven betalen", aldus ANBO-directeur Liane den Haan.

Naar overzicht
Inkomen