6 december 2012

Samenwerking en overleg OV-chip een feit

Consumentenorganisaties, vervoerders, de gedeputeerde staten van alle provincies en een aantal vertegenwoordigers van regionale overheden hebben een intentieverklaring getekend voor een samenwerkingsplatform. Dat is opgezet voor overleg, samenwerking en effectieve besluitvorming over zogeheten concessieoverstijgende onderwerpen die een landelijke impact hebben en zijn gerelateerd aan de OV-chipkaart. Ook ANBO is vertegenwoordigd in het overleg. Doel van dit nieuwe samenwerkingsplatform is om gezamenlijke thema’s in beeld te brengen en afspraken te maken over bijvoorbeeld reisproducten, klachtenafhandeling, dubbel opstaptarief, enkelvoudig in- en uitchecken op het spoor en de toegankelijkheid van het chipkaartsysteem voor personen met een functiebeperking. ANBO acht afschaffing van het dubbel opstaptarief, zoals meegedeeld aan de Tweede Kamer, in het belang van de reizigers.

'Goede stap'

ANBO ziet de ondertekening van de intentieverklaring als een stap op de weg naar een nieuwe landeljke overlegstructuur in het openbaar vervoer, waar consumentenorganisaties een volwaardige plaats in het overleg krijgen. Met die overlegstructuur kan meer richting worden gegeven aan ontwikkelingen rond de OV-chipkaart en kan de kracht van gebruikers in het openbaar vervoer landelijk ingezet worden om hun belangen te behartigen.

Samenwerken voor betere OV-chip

ANBO gaat, samen met de andere ondertekenaars van het convenant, werken aan een goede en betrouwbare OV-chipkaart, die het reisgemak van de reiziger vergroot. In verdere ontwikkeling van de OV-chipkaart zijn volgens alle partijen verbeteringen haalbaar en nodig om de functionaliteit en het gemak voor de reiziger te vergroten. Door goed samen te werken hopen alle partijen daaraan bij te dragen.

Lees de intentieverklaring