15 oktober 2020

Samen op zoek naar behandeling coronavirus. Doet u mee?

Kunnen antistoffen tegen het coronavirus voorkomen dat kwetsbare ouderen die COVID-19 hebben in het ziekenhuis belanden of zelfs overlijden? Die vraag staat centraal in onderzoek dat het Erasmus MC en het Leiden University Medical Center (LUMC) deze week zijn gestart.

In het onderzoek krijgen patiënten plasma van mensen die herstelden van COVID-19. Hiervoor worden deelnemers gezocht die recent besmet zijn met het coronavirus. Bent u dat? Doet u dan mee?

Kijk hier voor meer informatie

Mensen die besmet zijn met het coronavirus (en dus COVID-19 hebben) maken antistoffen tegen het virus aan. Deze antistoffen zitten in het vloeibare deel van het bloed en kunnen het virus uitschakelen. Het vloeibare deel van het bloed heet plasma. Dit plasma kan worden afgenomenbij mensen die genezen zijn van het coronavirus. Vervolgens kan dit plasma met antistoffen als mogelijke behandeling toegediend worden aan mensen die nog ziek zijn.

Mogelijk sneller herstel

De onderzoekers van het Erasmus MC en het LUMC hopen aan te tonen dat de behandeling met plasma de genezing van COVID-19 kan versnellen, of een opname in het ziekenhuis kan voorkomen.

Wie kunnen deelnemen?

Voor dit onderzoek worden mensen gezocht die zeer recent een besmetting hebben opgelopen. Deelnemers mogen maximaal zeven dagen klachten hebben en moeten minder dan een week geleden positief zijn getest. Wie wil deelnemen moet boven de 70 jaar zijn. Boven de 50 jaar en man zijn (de kans dat een man die corona oploopt er heel ziek van wordt is een stuk groter dan bij een vrouw) of boven de 50 jaar en vrouw en wanneer u extra risico loopt door bijvoorbeeld suikerziekte, chronische longziekte of overgewicht.

Doet u mee?

Denkt u te voldoen aan de eisen en wilt u meedoen aan dit onderzoek om mogelijk andere patiënten te helpen? Kijk dan voor alle informatie en om u aan te melden op deze website.

ANBO - behandeling coronavirus. Doet u mee?