23 januari 2024

Ruim 12.000 handtekeningen tegen regelkolder mantelzorgers

MantelzorgNL overhandigt vandaag de petitie ‘Stop de regelkolder voor mantelzorgers’ aan zorgwoordvoerders in de Tweede Kamer. Dat doet de organisatie in samenwerking met mantelzorgers en partners, waaronder ANBO-PCOB.

Met de handtekeningenactie wil MantelzorgNL een einde maken aan de regeltaken waar intensief zorgende mantelzorgers gemiddeld vier uur per week mee bezig zijn. De overhandiging vindt plaats voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over de zorg- en welzijnsbegroting. De initiatiefnemers verzoeken de Tweede Kamerleden:

  • Stem beleid op elkaar af: nog te vaak krijgen mantelzorgers te maken met tegenstrijdige regels, dat leidt tot verwarring
  • Voorkom overbodige bewijslast: mantelzorgers werken vanuit toewijding en dragen veel verantwoordelijkheid: bejegen hen met vertrouwen!
  • Toets elke nieuwe regelgeving qua mantelzorg op regelkolder: is de nieuwe wet nu een verbetering of juist een verzwaring?
  • Zorg waar mogelijk voor 1 aanspreekpersoon bij wie de mantelzorger terecht kan met vragen in plaats van 10 keer te worden doorverwezen
  • Voorkom grote verschillen tussen gemeenten qua uitvoering van wetgeving rondom mantelzorg: meer uniformiteit!

Verkiezingsthema

Eind oktober startte MantelzorgNL de petitie samen met Alzheimer Nederland, AMVN, Ieder(in), Landelijke Platform Odense huizen, LOC, Mantelzorgelijk, Patiëntenfederatie Nederland, Per Saldo en de Seniorencoalitie. Die bestaat naast ANBO-PCOB uit de Koepel Gepensioneerden, NOOM en SOMNL. De media-aandacht rondom de petitie zorgde er ook voor dat in de verkiezingsdebatten van het afgelopen najaar mantelzorg is uitgelicht in onder andere Nieuwsuur, het RTL-debat en het Grote Zorgdebat.

Ook politieke handtekeningen

In aanloop naar de verkiezingen zetten tien politieke partijen een handtekening onder de petitie: BVNL, CDA, ChristenUnie, D66, Denk, NSC, Partij voor de Dieren, PVV, SGP en SP. Gevolgd door vier sociale partners: CNV, FNV, VCP en VNO NCOW. Met deze maatschappelijk brede en politieke steun willen de initiatiefnemers samen met Kamerleden realiseren dat de regeldruk voor mantelzorgers wordt verminderd.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief. 

AANMELDEN

ANBO | Dossier Mantelzorg | respijtzorg