13 juli 2016

Roze Loper voor Radboudumc

Het Radboudumc in Nijmegen mag als eerste ziekenhuis in Nederland de ‘Roze Loper’ uitrollen. Dat is een erkenning voor het tegengaan van vooroordelen over homoseksuele, lesbische of biseksuele senioren binnen het ziekenhuis. Projectleider Jessica Vogel zegt hierover in de nieuwe editie van ANBO Magazine (lees een voorproefje): “Werken aan tolerantie voor seksuele diversiteit is nooit klaar.”

Seksuele diversiteit

In het Radboud-ziekenhuis werken meer dan 10.000 zorgprofessionals die ongeveer 150.000 patiënten langs zien komen. Bij de medewerkers werd seksuele diversiteit op de agenda gezet. Jessica Vogel legt uit dat er extra aandacht voor het onderwerp is bij de opleidingen: “Het is de bedoeling dat op den duur álle medewerkers die contact hebben met patiënten worden getraind op het stellen van open vragen. Je kan gesprekstechnieken leren die vooroordelen vermijden.” Ook in het gebruik van beeldmateriaal in het ziekenhuis wordt bijvoorbeeld gelet op diversiteit. Een voorbeeld: aan een man die na een operatie nog in een ziekenhuisbed ligt niet langer vragen “wanneer komt uw vrouw u ophalen” maar “wanneer wordt u opgehaald?”.

Roze Loper

Nederland kent 107 instellingen met een Roze Loper, maar nog niet eerder kreeg een ziekenhuis er een. De Roze Loper is een initiatief van Roze 50+, een samenwerkingsverband van ANBO en de COC. “Dit initiatief is nodig, omdat seksuele geaardheid binnen de zorg nog te vaak een taboe onderwerp is,” legt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO, uit. “De Roze Loper helpt dat taboe te doorbreken, waardoor senioren van welke geaardheid dan ook zich op hun gemak voelen in de zorg. Wij feliciteren het Radboudumc met deze erkenning.”

Meer lezen over Roze 50+? Blader door de juli/augustus editie van ANBO Magazine of neem alvast een voorproefje.