19 juni 2014

Regels LAT-tende AOW'ers versoepeld

ANBO is blij dat LAT-tende AOW’ers niet te pas en te onpas als samenwonend gezien worden en daardoor gekort worden op hun AOW-uitkering. De instantie die de AOW uitkeert en controleert op fraude, de Sociale Verzekeringsbank (SVB), handelde al sinds februari in de geest van de nieuwe wet, maar sinds gister is de wetswijziging voor AOW en samenwonen officieel door de Tweede Kamer aangenomen. Directeur Liane den Haan: “Het is fijn dat het nu ook bij wet geregeld is dat men niet langer als samenwonend wordt beschouwd als men veel dingen samen doet, maar ieder een eigen huis of huurwoning heeft.”

Enorme impact

Lange tijd was het onduidelijk voor senioren met een LAT-relatie of zij samenwoonden. Als de SVB vermoedens had dan werden mensen zonder enige aankondiging verrast met huisbezoeken waarbij gekeken werd of er twee tandenborstels in iemands badkamer te vinden waren of kledingstukken. Den Haan: “Dat had een enorme impact op mensen. Uit klachten die wij daar over hebben ontvangen bleek ook dat huisbezoeken niet altijd even vriendelijk verliepen. En dan hebben we het nog geen eens over de financiële gevolgen, want als je werd gezien als samenwonend werd je AOW verlaagd van 70 procent (alleenstaand) naar 50 procent (samenwonend) van het minimumloon.”

Eindelijk duidelijkheid

ANBO heeft zich ingezet om meer duidelijkheid te krijgen omtrent de regels voor AOW’ers en samenwonen. Zo hebben wij de staatssecretaris meerdere malen opgeroepen om de regels te versimpelen en de controles af te schaffen. Ook hebben we een petitie die door ruim 6.000 mensen is ondertekend aan de staatssecretaris aangeboden. Den Haan: “Wij hebben die regels jarenlang ter discussie gesteld, omdat de voorwaarden in de wet over een gezamenlijke huishouding zo onduidelijk waren, dat mensen geen besef hadden of zij nou volgens de AOW-regels samenwoonden of niet. ANBO vond het middel zwaarder dan de kwaal, want slechts bij 1 promille van de huisbezoeken wordt op basis van de SVB-criteria fraude vastgesteld. Het is fijn dat er nu eindelijk duidelijkheid is.”